Televízia odoláva konkurencii z internetu

Slováci si postupne zvykajú na sledovanie seriálov alebo filmov prostredníctvom internetu. V minulom roku na slovenský trh vstúpili dve celosvetové služby, ktorých ponuka zaujíma najmä mladých ľudí viac ako program štandardných televízií. V budúcnosti tak televízne stanice budú mať ťažší boj o divákov. Masový presun ľudí sledujúcich klasické TV stanice k internetovému vysielaniu je však nateraz v nedohľadne.

09.01.2017 16:00
filmy, seriály, laptop, notebook, počítač, netflix Foto:
Internetové televízie umožňujú divákom pozrieť si hocikedy svoj obľúbený film či seriál.
debata (4)

V roku 2016 na Slovensku začali ponúkať svoje služby dvaja globálni internetoví hráči Netflix a Amazon Prime Video. V oboch prípadoch môžu diváci za mesačný poplatok sledovať seriály alebo filmy podľa vlastného výberu. Služby navyše ponúkajú aj vlastný unikátny obsah v podobe seriálov, ktoré televízie neponúkajú.

„Som predplatiteľom Netflixu a je to vynikajúca služba. Najmä ak máte radi seriály, pretože tých je v Netflixe skutočne veľa. Rovnako sledujem aj filmy,“ povedal Filip z Bratislavy. Navyše sa mu na službe páči fakt, že seriály môže sledovať z viacerých zariadení ako počítač alebo televízor. Základný mesačný balík pri tom stojí 7,99 eura. Pre kvalitnejší obraz v HD rozlíšení sa platí 9,99 eura. Balíček Premium je spoplatnený sumou 11,99 eura, pričom v tomto prípade sú všetky seriály dostupné v UltraHD rozlíšení.

Nie všetci sú však spokojní s obmedzeniami v prípade najlacnejšieho balíka. „Používam Netflix a som s ním spokojný. Oveľa viac ma baví sledovať filmy a seriály cez Netflix ako programy v klasickej televízii. No mrzia ma obmedzenia pri najnižšom členskom poplatku, pretože 8 eur mesačne je na slovenské pomery dosť,“ povedal Július z Levíc. Amazon Prime Video na Slovensko vstúpil len koncom minulého roka a svoje služby ponúka lacnejšie. Prvých šesť mesiacov používatelia mesačne platia 2,99 eura, pričom následne cena služby stúpa na 5,99 eura mesačne.

Podľa odborníka je však masívne rozšírenie sledovania seriálov prostredníctvom internetu na úkor klasických televízií v nedohľadne. „Ak si vezmeme 5-ročný horizont, v našich podmienkach určite nie. Aspoň ak hovoríme o čisto streamovacích službách, ako je Netflix a ďalších veľkých,“ povedal šéfredaktor internetového portálu Živé.sk Filip Hanker. Dôvodov je podľa jeho slov niekoľko. Slováci sú zvyknutí na dabing a titulky sú ochotní akceptovať v núdzovom prípade. "Zvyk na lineárny obsah – čiže zapnúť obsah a sledovať niečo, resp. si vybrať v programe a viac sa nestarať, je silný. S rokmi, ktoré rôzne služby už majú TV archív, sa to však pomaly mení a bude sa ďalej meniť,“ dodáva Hanker.

Prekážkou môže byť aj technika. Najmä starší diváci sú zvyknutí sledovať seriály a filmy na televíznom prijímači. Staršie zariadenia však nie sú schopné pripojiť sa do internetu a preberať obsah z podobnej služby. „Je jasné, že cieľová skupina mladých ľudí, desaťtisíce ľudí, tu už je. Ale ďalším mladým ešte chýba bonita a niektorí sledujú všetko zadarmo cez internet alebo konzumujú iný typ obsahu než filmy a seriály,“ dodáva Hanker.

Internetové sledovanie seriálov a filmov má však výhodu v tom, že používatelia majú prístup k novinkám skôr, ako sa vysielajú v televízií. Navyše obsah je lacnejší ako pri nákupe filmov alebo požičiavaní. Rovnako filmy nie sú prerušované takým množstvom reklám. Hanker však tvrdí, že psychologickou bariérou je poplatok za dané služby, pretože mnoho ľudí platí za štandardné televízne programy.

Rozširovaniu internetových služieb ponúkajúcich videá a filmy však bráni aj nelegálne sťahovanie a rozširovanie ich obsahu. Nový seriál The Grand Tour, ktorý vyrába a ponúka Amazon Prime Video, je nelegálne najsťahovanejším seriálom na svete. Tvrdia to analytici spoločnosti Muso, ktorá sa zaoberá nelegálnym sťahovaním obsahu z internetu. Prvý diel si celosvetovo prostredníctvom internetu stiahlo až 9,7 milióna ľudí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #Televízia #netflix #seriály #filmy