Nové Audi Q8 bude zrejme zo Slovenska

Slovensko je na dobrej ceste získať prestíž v podobe výroby ďalšieho luxusného vozidla. V bratislavskom Volkswagene by sa malo v roku 2018 začať vyrábať Audi Q8. Teraz sa v automobilke produkuje úspešný model Audi Q7. Koncept Audi Q8 ukázali svetu prvýkrát v Detroite v USA.

10.01.2017 20:00
Audi Q8 Foto:
Výroba Audi Q8 by do bratislavského závodu VW mohla priniesť rast zamestnanosti aj platov.
debata (4)

"Predstavený koncept Audi Q8 je základom pre nový model. Ten sa na trhu objaví v priebehu roka 2018,“ uviedol Sascha Höpfner, hovorca spoločnosti Audi. Po spustení výroby nového modelu automobilke so štyrmi kruhmi už nebude chýbať luxusné SUV vozidlo s karosériou inšpirovanou coupé verziou.

Skosenie zadnej časti karosérie už pred rokmi prinieslo úspešné predaje BMW X6 a model so vzadu zníženou karosériou predáva aj Mercedes. Bratislavský závod zatiaľ oficiálne nepotvrdil výrobu nového Audi Q8.

„O modeloch vyrábaných v bratislavskom závode informujeme priebežne, plány jednotlivých koncernových značiek nekomentujeme. Koncom roka 2017 sa začne v Bratislave kompletne vyrábať nové Porsche Cayenne a zároveň sa pripravujeme na výrobu novej generácie modelu Volkswagen Touareg,“ povedala hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

"Vytvoril by sa tak potenciál na zvyšovanie zamestnanosti aj miezd. Všetci teda dúfame, že výrobu nového Audi Q8 dostaneme,“ povedal Zoroslav Smolinský, šéf odborov vo Volkswagene Slovakia.

Automobilové závody vyrábajúce na Slovensku dostávajú od svojich koncernov nové modely pre vysokú kvalitu vyrobených automobilov. Automobilky zároveň ušetria na Slovensku na mzdových nákladoch.

"V slovenských závodoch už fungujú najmodernejšie technológie potrebné pre výrobu zložitých modelov a rozvinutá je aj sieť dodávateľov. Tiež je tu dosť kvalifikovaných ľudí schopných zvládať zložitú výrobu. Toto všetko sú dôvody, pre ktoré automobilové koncerny umiestňujú výrobu nových modelov práve na Slovensko,“ povedal Juraj Sinay, prezident Zväzu automobilového priemyslu SR.

Nové investície sa aktuálne snažia získať všetky tri domáce automobilové závody. "V Trnave sa vedenie fabriky snaží automobilový koncern PSA Peugeot Citroën presvedčiť o umiestnení výroby motorov na Slovensku,“ povedal Sinay. Tento automobilový závod navyše len koncom minulého roku úspešne rozbehol výrobu nového modelu Citroën C3.

"Trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia zakončila rok 2016 s novým objemovým rekordom 315¤050 vyrobených vozidiel,“ priblížil hovorca PSA Peugeot Citroën Slovakia Peter Švec. Závod aktuálne vyrába aj z pohľadu predaja úspešný model Peugeot 208.

Žilinská automobilka Kia investuje v tomto roku viac ako 100 miliónov eur do úpravy výrobných liniek. Po nainštalovaní nových výrobných technológií bude fabrika pripravená na výrobu nového modelu. Ten bude motoristickej verejnosti predstavený pravdepodobne na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom a na Slovensku sa začne vyrábať v roku 2018. V žilinskom automobilovom závode aktuálne vyrábajú modely Kia ceed, Venga a Sportage.

V slovenskom automobilovom priemysle pracuje okolo 80-tisíc ľudí. Po započítaní peňazí minutých firmami aj zamestnancami závisí od automobilového priemyslu až 200-tisíc pracovných miest. V minulom roku sa na Slovensku pravdepodobne opäť vyrobilo viac ako milión nových automobilov.

S ďalším razantným nárastom výroby sa počíta po postavení štvrtého automobilového závodu Jaguar Land Rover. Britská automobilka plánuje pri Nitre spustiť výrobu koncom roka 2018 a modelom bude prestížny Land Rover Discovery.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Volkswagen #Audi Q8