Sviatky bez obchodov. Iné to bude najmä na Veľkú noc

Od mája tohto roka by mali byť počas všetkých sviatkov a dní pracovného pokoja s výnimkou nedieľ zatvorené všetky obchody okrem čerpacích staníc a reštaurácií.

11.01.2017 15:00
potraviny otvaracie hodiny Foto: ,
Otváracie hodiny potravín sa meniť nebudú, zatvoria sa však počas všetkých pätnástich štátnych sviatkov v roku.
debata (90)

Kvôli obmedzeniu maloobchodného predaja počas sviatkov tak budú obchody povinne zatvorené 15,5 dňa v roku. V súčasnosti platí zákaz maloobchodného predaja cez vybrané sviatky 3,5 dňa v roku. Zmena sa prejaví najmä na Veľkú noc, keď bola doteraz v piatok a pondelok väčšina obchodov otvorená. Počas Vianoc či na Nový rok sú obchody zatvorené už teraz.

Návrh má podporu Smeru aj SNS. Most-Híd hovorí o potrebe hľadať všeobecnú zhodu. Je možné, že v parlamente zahlasuje za návrh aj časť opozície. Za sú zamestnávateľské zväzy aj odborári. Ľudia si nákupy budú musieť spraviť vopred, a tak je pravdepodobné, že obchody neprídu o významnú časť tržieb a štát o takmer žiadne dane.

Aby hypermarkety neboli pútnickými miestami

Predavači môžu prísť o príplatky za prácu počas sviatkov. Podľa Miroslava Tuláka, výkonného riaditeľa Združenia slovenských spotrebiteľov, daný problém rezonuje už dlhší čas. "Pred 20 – 30 rokmi sme nemali takúto možnosť, takže sme si na to zvykli. Myslím si, že by sa mal nájsť nejaký rozumný kompromis, aby boli spokojní aj spotrebitelia, aj personál, aj zamestnávatelia.

Keďže už aj najväčší reťazec dobrovoľne obmedzil svoje otváracie hodiny z 24-hodinovej nepretržitej prevádzky na 16-hodinovú, domnievam sa, že tie predaje asi také efektívne počas sviatkov alebo nočných hodín asi nie sú," povedal pre Pravdu Tulák.

„Aj v Európe je to riešené rôzne, napríklad v Nemecku či v Rakúsku je to aktuálne viac obmedzené ako u nás. Malo by sa to však v rozumnej miere obmedziť aj u nás, takto sa tie hypermarkety stávajú pútnickými miestami. Ľudia trávia v obchodných centrách veľkú časť svojho voľného času,“ dodal Tulák.

Rovnaké pravidlá pre všetkých obchodníkov

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) združuje obchodné reťazce Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco. Podľa vyjadrenia hovorkyne aliancie jej členovia na otázku povinného zatvárania obchodov počas štátnych sviatkov nenahliadajú rovnako. Zhodujú sa však v potrebe vytvárať rovnaké pravidlá pre všetkých obchodníkov.

„To znamená určite nekategorizovať, kto smie a kto nesmie mať otvorené predajne, teda napríklad, že veľké prevádzky nie a malé áno alebo naopak. Nevyjadrujeme sa k ostatným službám, napríklad k čerpacím staniciam. Ide nám o to, aby niekto nezískal konkurenčnú výhodu zo zákona,“ vysvetlila za SAMO Diana Chovancová-Stanková. Členovia SAMO na Slovensku v súčasnosti prevádzkujú 610 maloobchodných a 6 veľkoobchodných prevádzok, pričom spolu zamestnávajú viac ako 26-tisíc ľudí.

Aktuálne znenie Zákonníka práce uvádza, že zamestnancovi nie je možné nariadiť prácu 1. januára, na Veľkonočnú nedeľu, 24. decembra po 12. hodine a 25. decembra. Zákonník práce len výnimočne umožní počas sviatkov výkon prác, ktoré vzhľadom na ich povahu nie je možné vykonávať len v pracovných dňoch, ako napríklad nakladacie a vykladacie práce v potravinárstve, inventúrne a uzávierkové práce, naliehavé opravárske práce, kŕmenie a ošetrovanie hospodárskych zvierat či iné.

Zamestnávatelia navrhujú znížiť počet sviatkov

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR navrhuje koniec predaja cez sviatky vykompenzovať zredukovaním počtu sviatkov o 1 až 2 dni. „Je všeobecne známe, že v porovnaní s ostatnými krajinami máme sviatkov nadbytok. Je to druh benefitu, ktorý zamestnanci nepochybne vítajú, ale jeho dosahy sa negatívne odrážajú v hospodárskych ukazovateľoch,“ uvádza sa v stanovisku AZZZ SR. Podľa tohto vyjadrenia je priemerný počet štátnych sviatkov v členských krajinách EÚ na úrovni 12 dní.

„Rušenie sviatkov je témou každej vlády, keďže však ide o nepopulárnu a citlivú tému, nenašla sa politická vôľa či odvaha na ich zrušenie. Veríme, že teraz je ten správny moment na diskusiu aj o tejto možnosti,“ tvrdia zamestnávatelia.

V roku 2012 vláda zvažovala zrušiť dva sviatky, ale napokon od toho upustila, keďže štátna kasa by na tom nič nezískala. Firmy vyrábajú podľa dopytu v niektoré dni viac a v iné menej. Zamestnávatelia by však ušetrili na príplatkoch za prácu cez sviatky.

O aktuálnom návrhu na rušenie predaja počas sviatkov bude parlament rokovať na schôdzi, ktorá sa začne koncom tohto mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #sviatky #obchodné centrá