Manažéra Volkswagenu vzali v USA do väzby, hrozí mu 169 rokov väzenia

Americký súd vo štvrtok nariadil uvaliť na obvineného manažéra nemeckej automobilky Volkswagen Olivera Schmidta väzbu bez možnosti prepustenia na kauciu.

13.01.2017 08:20
VW - Oiver Schmidt Foto:
Oliver Schmidt viedol v USA oddelenie Volkswagenu pre plnenie regulácií od roku 2014 do marca 2015.
debata (26)

Schmidt je jedným zo šiestich súčasných a bývalých manažérov Volkswagenu, ktoré ministerstvo spravodlivosti USA tento týždeň obvinilo v súvislosti so škandálom s obchádzaním emisných testov.

Schmidt bol zadržaný v sobotu v Miami na letisku, keď chcel odcestovať domov z dovolenky. Sudca William Turnoff väzbu odôvodnil tým, že manažér by mohol USA opustiť a už sa nevrátiť. Schmidtovi právnici sa podľa agentúry Reuters plánujú proti rozhodnutiu odvolať.

Schmidt riadil americké oddelenia firmy pre dodržiavanie regulačných predpisov od roku 2014 do marca 2015 a je obvinený zo sprisahania s cieľom zakryť manipulácie s emisiami pred regulačnými orgánmi. Schmidt a ďalší činitelia firmy podľa žaloby v roku 2014 opakovane americkým úradom zdôvodňovali vysoké reálne emisie nových vozidiel firmy nepravdivými technickými príčinami. Až o rok neskôr Schmidt priznal existenciu softvéru, ktorý Volkswagenu umožňoval pri testoch maskovať reálne emisie.

Medzi ďalších obvinených patrí napríklad bývalý šéf vývoja značky VW Hainz-Jakob Neusser či niekdajší šéf vývoja motorov Jens Hadler. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti Schmidtovi hrozí „v podstate doživotný trest“, pretože je obvinený z trestných činov v 11 bodoch obžaloby a jeho úhrnný trest by mohol dosiahnuť až 169 rokov väzenia.

Americká vláda uzavrela tento týždeň s Volkswagenom dohodu o urovnaní jeho emisného škandálu. Automobilka v rámci dohody priznala vinu a zaplatí pokutu 4,3 miliardy dolárov. Automobilka sa už predvlani na jeseň priznala, že takmer 600 000 naftových vozidiel v USA vybavila systémom umožňujúcim falšovať testy emisií. Volkswagen sa vlani dohodol, že v Spojených štátoch v dôsledku emisného škandálu vynaloží až 17,5 miliardy dolárov na urovnanie obvinení zo strany regulátorov, zákazníkov a predajcov.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie