Francúzi sa chystajú vyšetrovat triky s emisiami u dalších automobiliek

Vyšetrovanie automobilky Renault parížskou prokuratúrou pre podozrenie z manipulácie s testami emisií pri naftových áut by sa mohlo rozšíriť aj na ďalšie automobilky.

15.01.2017 12:34
debata (3)

Testy ďalších výrobcov áut ukázali, že ich emisie porušujú povolené úrovne. Uviedla to francúzska ministerka životného prostredia Ségolene Royalová, bližšie informácie však neposkytla.

„V prípade vozidiel Renaultu bolo zistených niekoľko odchýlok. Uskutočnené kontroly ďaleko prekročili povolené normy. To je v rôznom rozsahu prípad tiež ďalších automobiliek. Takže by mohlo byť ďalšie vyšetrovanie,“ uviedla ministerka v rozhovore pre francúzsky týždenník Le Journal du Dimanche. „Je to vec justície a nechcem zasahovať,“ dodala.

Renault uviedol, že dodržiava všetky francúzske aj európske zákony a jeho automobily nie sú vybavené softvérom umožňujúcim testy falšovať. Renault je okrem Volkswagenu zatiaľ jedinou automobilkou, ktorá je vo Francúzsku vyšetrovaná pre podozrenie z porušenia emisných pravidiel. Royalová tiež upozornila, že nemá dôvod sa domnievať, že Renault podvádzal ako Volkswagen, napísala agentúra Reuters.

Emisie áut sa predvlani dostali do centra pozornosti, keď nemecký koncern Volkswagen priznal, že do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete nainštaloval softvér umožňujúci manipulovať s testami zameranými na emisie oxidov dusíka.

Tento týždeň Spojené štáty obvinili skupinu Fiat Chrysler z obchádzania emisných testov pomocou softvéru u približne 100 000 naftových vozidiel, spoločnosť ale tieto obvinenia odmietla.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Renault #emisie