Trumpovi či brexitu zatiaľ slovenský II. pilier odolal

Desaťpercentné zhodnotenie úspor sľubujú spoločnosti spravujúce peniaze v II. penzijnom pilieri. Ide o sľub pre akciové a indexové fondy, ktorý sa môže naplniť v prípade, že svet sa nedostane do krízy.

16.01.2017 13:00
debata (9)

Na druhej strane prípadná kríza môže úspory výrazne znehodnotiť, čo hrozilo celý minulý rok. Menšie výkyvy, napríklad po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta, sa vyskytli, ale trhy napokon odolali.

Približne 1,4 milióna Slovákov má v II. pilieri investovaných 6,95 miliardy eur. Za posledný rok najväčšie zisky vykázali akciové a indexové dôchodkové fondy. Pri indexových dôchodkových fondoch sa ročné zhodnotenie peňazí pohybovalo od 7,53 percenta do 12,91 percenta.

Akciové fondy zhodnotili investície budúcich dôchodcov od 1,91 percenta do 13,96 percenta. Zmiešané dôchodkové fondy dosiahli ročné zisky od 5,66 do 6,35 percenta. Garantované dlhopisové dôchodkové fondy skončili s ročnými ziskami od 0,99 do 2,66 percenta.

Akcie majú zarobiť až desať percent

V minulom roku dôchodkové správcovské spoločnosti vysoké zisky dosiahli napriek viacerým nepríjemným udalostiam ako čínsky akciový pád, odhlasovanie odchodu Veľkej Británie z Európskej únie a zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov amerických. Všetky tieto udalosti mali podľa viacerých analytikov potenciál odštartovať svetový pád cien akcií a spôsobiť tak straty aj v slovenských akciových a indexových fondoch II. piliera.

zväčšiť
infografika, II. pilier

"Aj v tomto roku by mali najvyššie zhodnotenie dosiahnuť akciové a indexové fondy,“ povedal Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícii DSS Poštovej banky. Konkrétna výška výnosov bude podľa neboho podobná ako v minulom roku a sporitelia tak môžu očakávať ročné zisky na úrovni desať percent. Pre zvyšovanie úrokov sa horšie ako v minulom roku bude dariť garantovaným fondom. Tie vraj budú v tomto roku za úspech považovať zhodnotenie peňazí o viac ako jedno percento.

"Dlhopisové fondy môžu dosiahnuť o niečo nižšie zhodnotenie vzhľadom na to, že sa očakáva nárast inflácie a úrokových sadzieb najmä v Spojených štátoch amerických, čo sa v odzrkadlí v miernom náraste sadzieb aj v Európskej únii. Nárast sadzieb spôsobuje pokles cien dlhopisov, najmä tých bezpečných štátnych a dlhopisov s dlhšou splatnosťou,“ dodal Varga.

S brexitom rekordné prepady akcií

Na finančných trhoch sa začiatok minulého roka niesol v pesimistickej nálade. Čínsky akciový pád dokázal majetok investovaný v miestnych akciách len v priebehu jedného dňa znížiť o desať percent. Vzniknutú paniku musela miestna vláda riešiť zavretím búrz a tvrdou reguláciou obchodov.

V prvých dňoch vyzeralo ako ekonomická katastrofa aj odhlasovanie odchodu Veľkej Británie z Európskej únie. V prvý deň obchodovania sa podľa údajov investičnej spoločnosti S&P Global papierová hodnota akcií a ďalších aktív prepadla až o dva bilióny dolárov. V histórií finančných trhov ešte nikdy za jeden deň obchodovania neprišlo k takým vysokým stratám.

Katastrofu na finančný trh malo priniesť aj zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov amerických. Dvaja americkí ekonómovia Justin Wolfers z University of Michigan a Eric Zitzewitz z Dartmouth College vypočítali, že víťazstvo republikánskeho kandidáta zníži ceny svetových akcií o 10 až 15 percent.

Žiadna zo spomínaných hrozieb ani po svojom naplnení dlhodobý pád cien akcií nakoniec nepriniesla.

"Rok 2016 sa skončil pre negarantované fondy úspešne napriek viacerým udalostiam, ktoré prinášajú na trh neistoty (napr. Brexit, Trump). Darilo sa predovšetkým americkým a ázijským akciám. Výkonnosti pomohli aj viaceré cudzie meny, ktoré zhodnotili voči euru,“ uviedol Miro Kotov, investičný manažér Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Allianz. Aj v tomto roku čaká na finančné trhy viacero politických rizík v podobe volieb v Holandsku, vo Francúzsku a v Nemecku.

Víťazstvo Le Penovej by všetko otočilo

Ak v týchto štátoch získavajú čoraz väčšiu popularitu strany podporujúce vyhlásenie referenda o odchode z Európskej únie. Potenciál na začiatok rozpadu celej Európskej únie má zatiaľ málo pravdepodobné víťazstvo Marine Le Penovej vo francúzskych prezidentských voľbách. Z čisto ekonomického hľadiska bude v roku 2017 nahor hnať cenu akcií stále fungujúce tlačenie peňazí zo strany Európskej centrálnej banky a realizovanie Trumpom ohlásených investícií do obnovy infraštruktúry v Spojených štátoch amerických.

Väčšinu peňazí v II. pilieri, až 5,73 miliardy eur, majú Slováci investovanú v slabo zarábajúcich dlhopisových fondoch. Práve v nich totiž dôchodkové správcovské spoločnosti garantujú doplatenie prípadných strát z vlastných peňazí. Správcovia peňazí sa preto pri týchto fondoch zameriavajú hlavne na bezpečné, ale na druhej strane málo výnosné investície.

V zmiešaných akciových aj indexových fondoch si sporitelia prípadné straty hradia z peňazí uložených v II. pilieri. Toto riziko je kompenzované nadštandardnými ziskami a hlavne indexové fondy ponúkajú už niekoľko rokov po sebe ročné výnosy nad desať percent.

"Pri existujúcich sporiteľoch je stále, žiaľ, až príliš sporiteľov v garantovanom fonde. Všetci sporitelia pod 40–45 rokov by podľa nás mali mať podstatnú časť úspor investovanú v akciovom fonde. Pri starších sporiteľoch to už výrazne závisí od veku, postoja k riziku a výšky úspor,“ uzavrel Kotov.

Sporitelia totiž nemusia mať všetky peniaze uložené len v jednom fonde II. piliera, a svoje peniaze môžu v ľubovoľnom pomere rozložiť medzi viaceré fondy. Napríklad môžu 80 percent peňazí z dôchodkových odvodov každý mesiac posielať do rizikového indexového fondu a zvyšných 20 percent do bezpečného dlhopisového fondu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #Donald Trump #Brexit