Trhy s napätím očakávajú Mayovej prejav, libra je na trojmesačnom minime

Britská libra sa v pondelok k doláru prepadla až na trojmesačné minimum pod 1,2 USD. Reagovala tak na špekulácie médií, podľa ktorých britská premiérka Theresa Mayová v utorňajšom prejave bude signalizovat takzvaný tvrdý brexit, teda ústup Británie od jednotného európskeho trhu.

16.01.2017 10:58
debata (7)

Libra zostúpila až na 1,1983 USD, najnižšie od vlaňajšieho októbra. Neskôr sa vrátila nad hranicu 1,2 USD, oproti piatkovému záveru však stále vykazovala pokles o viac ako jedno percento.

Voči euru v pondelok libra stráca takisto viac než percento. Jednotná európska mena sa vyšplhala až na 0,8853 GBP, najviac za dva mesiace. Od júnového referenda o odchode Británie z Európskej únie oslabila libra zhruba o 20 percent. Nadol ju tlačia najmä neistota ohľadom dopadov brexitu na ekonomiku a zahraničný obchod.

Niektoré britské médiá uviedla, že Mayová v prejave vyzve na vytvorenie „skutočne globálnej Británie“ viac otvorenej svetu. Britský minister financií Philip Hammond nemeckému denníku Welt am Sonntag povedal, že Británia je pripravená urobiť čokoľvek, čo bude treba, aby ochránila svoju ekonomiku – vrátane toho, že sa odvráti od európskeho trhu inam.

„Ak Veľká Británia opustí EÚ bez zmluvy o prístupe k jednotnému trhu, potom prinajmenšom krátkodobo naša ekonomika utrpí. V takom prípade budeme musieť zmeniť hospodársky model,“ povedal minister.

Britské médiá z týchto vyhlásení usudzujú, že Mayová je rozhodnutá opustiť EÚ bez akejkoľvek formy privilegovaného partnerstva, čo je variant označovaný ako „tvrdý brexit“. Londýn dal už skôr najavo, že je pre neho dôležité mať kontrolu nad počtom migrantov, ktorí smerujú na britskej ostrovy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra #Brexit