Čínsky prezident kritizoval protekcionizmus a populizmus

Čínsky prezident Si Ťin-pching Si sa v pondelok dôrazne vyslovil proti rastúcim ochranárskym tendenciám v globálnej ekonomike.

16.01.2017 21:14
debata (8)

Prezident to uviedol na oficiálnej návšteve Švajčiarska, deň pred začatím stretnutí Svetového ekonomického fóra v Davose, ktorých sa Si zúčastní ako prvá hlava čínskeho štátu.

„Protekcionizmus, populizmus a deglobalizáia sú na vzostupe. To nie je dobré pre užšiu globálnu spoluprácu,“ citovala čínskeho prezidenta agentúra Reuters. Si chce v Davose vystupovať ako hlavný zástanca globalizácie a obchodnej liberalizácie, ktoré sú u verejnosti západných krajín od finančnej krízy stále viac v nemilosti.

Čínska ekonomika v roku 2016 rástla podľa odhadov tempom 6,7 percenta a podľa prezidenta vstúpila po období spomaľovania do „nového normálu“ stabilného rastu. Medzinárodný menový fond v pondelok zlepšil odhad rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta na budúci rok na 6,5 ​​percenta.

Čína je napriek radikálnej liberalizácii ekonomiky za posledné štvrťstoročie zároveň svojimi obchodnými partnermi často kritizovaná za pretrvávajúce obchodné bariéry a protekcionistický prístup k zahraničným investíciám. Nemecké veľvyslanectvo v Pekingu preto v pondelok čínsku vládu vyzvalo, aby prešla od slov k činom a viac otvorila čínsky trh zahraničným firmám.

Si Ťin-pching je prvým čínskym prezidentom, ktorý sa zúčastní stretnutí globálnych finančných a politických vodcov vo švajčiarskom Davose, ktoré sa koná tento týždeň. Čaká sa, že tohtoročným stretnutiam budú dominovať diskusia o rastúcom odpore verejnosti voči globalizácii, ktorý prispel k minuloročnému zvoleniu Donalda Trumpa za amerického prezidenta.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP