Firemní šéfovia z Británie a USA hýria optimizmom

Firemní šéfovia sú ohľadom globálneho hospodárskeho rastu a vyhliadok svojich spoločností optimistickejší ako pred rokom.

17.01.2017 08:32
debata (4)

Výrazný nárast optimizmu je zrejmý najmä medzi šéfmi podnikov v Spojených štátoch a Británii. Vyplýva to z pondelkového prieskumu spoločnosti Pricewaterhou­seCoopers (PwC) u 1400 šéfov firiem z celého sveta, zverejneného tradične deň pred začatím Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose.

Anketa ukázala, že zrýchlenie globálneho rastu očakáva 29 percent opýtaných oproti 27 percentám pred rokom, Podiel tých, ktorí veria v tohtoročný rast tržieb svojich firiem, sa zdvihol na 38 percent z vlaňajšieho šesťročného minima 35 percent. Optimizmus je ale po minuloročnom prepade stále nižší ako v rokoch 2014 a 2015 a je výrazne pod úrovňami z obdobia pred finančnou krízou na konci minulého desaťročia.

S nástupom Donalda Trumpa do Bieleho domu niektorí generálni riaditelia očakávajú v USA po rokoch pritvrdzovania regulácie nastolenie politiky ústretovej voči podnikaniu v podobe nižších daní a zmenšenie byrokracie. Sú tiež optimistickí ohľadom vlastných schopností viesť svoje firmy aj v neistej budúcnosti.

PwC ale poznamenáva, že výhľad platí len na 12 najbližších mesiacov, takže nepokrýva dlhodobejšie riziká. Tie sa teraz z prevažne ekonomických, ktoré hrozili v minulých rokoch, zmenili hlavne na politické, uvádza PwC podľa agentúry Reuters.

K zlepšeniu dôvery v ekonomiku prispievajú aj znaky priaznivého vývoja britskej ekonomiky po júnovom referende o odchode Británie z EÚ. Prepad britskej libry, ktorý po ňom nasledoval, podporil kľúčové britské exportné odvetvia a 41 percent šéfov britských firiem má teraz vysokú dôveru v rast tržieb.

Britskí šéfovia takisto patrí medzi najambicióznejších z hľadiska najímania nových zamestnancov. S ich zvýšením počíta 63 percent britských riaditeľov, zatiaľ čo celosvetovo je ich mierne nad polovicou.

Popri Británii a USA sú najoptimistickejší firemní šéfovia v Indii, ktorá je z tohto hľadiska najoptimistickejšou krajinou sveta. Nad priemer sa dostala aj Brazília, kde dôvera vzrástla z minuloročných veľmi nízkych úrovní spôsobených recesiou najväčšej juhoamerickej ekonomiky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy