Súd prikázal VW odkúpiť dízel od zákazníka za plnú cenu

Krajinský súd v nemeckom Hildesheime v utorok nariadil nemeckej automobilke Volkswagen, aby od jedného nemeckého zákazníka za plnú cenu odkúpila naftový automobil vybavený softvérom pre manipuláciu s testami emisií. Informujú o tom nemecké médiá.

18.01.2017 11:58
debata (10)

Zákazník za automobil Škoda Yeti v roku 2013 zaplatil 26 499 eur. Rozhodnutie súdu však zatiaľ nie je právoplatné, Volkswagen sa proti nemu plánuje odvolať. Pokiaľ by bol verdikt potvrdený, mohlo by to pre automobilku znamenať nákladný precedens, upozorňuje agentúra AP.

Hovorca Volkswagenu Nicolai Laude v sttredu uviedol, že počíta so zrušením tohto verdiktu. Upozornil, že iné súdy v predchádzajúcich prípadoch dospeli k opačným záverom ako súd v Hildesheime.

Volkswagen predvlani v septembri priznal, že po celom svete do asi 11 miliónov naftových áut inštaloval softvér, ktorý umožňuje manipulovať s testami emisií. Škandál sa týka aj približne 1,2 milióna vozidiel Škoda Auto. V Európskej únii musí Volkswagen v dôsledku tejto kauzy upraviť okolo 8,5 milióna áut, z toho približne 2,5 milióna v Nemecku.

Volkswagen však odmieta výzvy, aby európskych zákazníkov za škandál odškodnil podobným spôsobom ako zákazníkov v Spojených štátoch. Tí sa môžu rozhodnúť, či budú požadovať úpravu auta, alebo aby Volkswagen ich auto odkúpil. Dohoda o urovnaní škandálu v USA tiež predpokladá, že majitelia dostanú odškodné až 10 000 dolárov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie