Fico pohrozil regulačnému úradu, stopol zdražovanie energií a vody

Za ohláseným zlacňovaním energií a vody na rok 2017 je skryté zdražovanie. Napriek tomu, že regulačný úrad ohlásil od januára zníženie priemerných cien plynu o 2,6 percenta a elektriny o 4,3 percenta, mnohé menšie domácnosti s nízkou spotrebou pri pohľade na nové cenníky zistili, že majú platiť viac.

18.01.2017 12:44 , aktualizované: 20:00
debata (417)

Ceny za kilowatthodinu plynu, elektriny či za kubík vody sa síce znížili, dodávatelia však zdvihli či zaviedli nové stále mesačné či ročné poplatky. Po sťažnostiach ľudí zasiahla v stredu vláda, ktorá zdražovanie stopla. Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík po diskusii na vláde navrhol, že úrad sa vráti k nastaveniu fixných a variabilných poplatkov pri elektrine aj plyne tak, ako to bolo v roku 2016. Ľuďom, ktorým prišli nové faktúry, by dodávatelia mali poslať stornujúce faktúry a nové výmery.

"Predseda regulačného úradu nám oznámil, že je pripravený obidve rozhodnutia stiahnuť, aj pokiaľ ide o fixné poplatky týkajúce sa ističov, aj pokiaľ ide o fixné poplatky pri odbere plynu. V praxi to bude znamenať, že tento rok bude fungovať na tých istých základoch a princípoch ako rok 2016. Žiadne vyššie zálohové platby nebudú, budú sa s tým musieť vysporiadať distribučné spoločnosti,“ povedal po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

Na strednom Slovensku dodávateľ zdvihol v najmenšej bytovej sadzbe mesačný poplatok z dvoch eur na 4,59 eura pri 1-fázovom ističi a na 11,37 eura pri 3-fázovom. Plynári zase popri zlacnení plynu na kúrenie zvýšili stály mesačný poplatok zo 7,75 na 22,20 eura. A vodári zaviedli nový stály mesačný poplatok, ktorý v závislosti od regiónu a priemeru vodomera vychádza od 20 eur až po niekoľko stoviek eur za rok. Po diskusii na vláde by poplatok za vodu pre domácnosť nemal byť vyšší ako necelých 28 eur za rok.

Nezávislý regulačný úrad najprv tvrdil, že lacnejšia komodita pri vyššom stálom poplatku zaručuje spravodlivejšie účtovanie cien. Dodávatelia majú totiž vraj náklady nezávisle od toho, či spotrebiteľ produkt odoberie, alebo nie. Napokon však šéf úradu Jozef Holjenčík na vláde ustúpil. Hneď vo štvrtok ráno budú dodávatelia energií a vody rokovať s úradom, ako pomenované cenové anomálie napraviť. „Jednou z možností je zrušenie cenových rozhodnutí o cenách plynu a elektriny a vydanie nových rozhodnutí na úrovni cien roka 2016,“ pripustil pre Pravdu Holjenčík.

Denník Pravda informoval v decembri o vyšších stálych poplatkoch za elektrinu v závislosti od ističov a čitatelia už vtedy reagovali, že ohlásené zlacňovanie elektriny je vlastne podfuk. V januári po zverejnení cenníkov sa obavy v prípade niektorých odberateľov potvrdili. Okrem toho Pravda upozornila aj na nové poplatky za vodu. V prípade najčastejších vodomerov v domácnostiach s priemerom do 20 milimetrov je poplatok od 20,40 eura za rok v Turci a v Ružomberku až do 27,60 eura ročne v prípade stredoslovenských vodární, a ak má niekto vodomer s priemerom 25 milimetrov, ročný poplatok môže byť v závislosti od regiónu od 53 až do 324 eur. Keď to ľudia zistili, ukázalo sa, že vodomer s priemerom 25 mm je v rodinných domoch bežný.

Na vláde sa v stredu hovorilo aj o neprimerane vysokých stálych poplatkoch za vodu. Poplatky sa budú prehodnocovať. Holjenčík v stredu pripustil, že ak má niekto vodomer s priemerom 25 mm a jeho spotreba vody zodpovedá bežnej domácnosti, nemôže platiť až 324 eur. Taký poplatok je v cenníku bratislavských vodární. Pritom ak má odberateľ vodomer 20 mm, je poplatok odrazu „len“ 21,60 eura ročne.

„Odberateľ nemôže zodpovedať za priemer svojho vodomera a rozdelenie do tarifných skupín by malo byť podľa spotreby,“ povedal Holjenčík. Šéf úradu odporúča podať sťažnosť na jeho úrad a ten ju bude posudzovať ako zlé zaradenie do tarifnej skupiny. „Ak je niekto zle zaradený, nech podá sťažnosť na regulačný úrad a budeme veľmi tvrdo konať voči vodárenským spoločnostiam,“ povedal Holjenčík.

Niekto si v zákulisí vybavoval výhody?

V prípade elektriny je podľa Holjenčíka pravda, že na strednom Slovensku sa zmenil pomer medzi fixnou a variabilnou časťou ceny. Firma SSE-Distribúcia podľa neho totiž plne využila svoju legislatívnu možnosť, ktorá bola daná vo vyhláške, a dala váhu 80 % na fixnú časť a zvyšok na variabilnú zložku. „To znamená, že z doterajších 60 % vyskočil fix na 80 %,“ dodal Holjenčík podľa agentúry SITA. Podľa neho stredoslovenskí energetici k tomu pristúpili preto, aby sa odberateľ zamyslel nad tým, či skutočne potrebuje také nadmerne veľké ističe, pre ktoré musia držať kapacitu, ktorú musíme zaplatiť všetci. Zároveň dodal, že teraz budú so stredoslovenskou distribučnou firmou hľadať také možnosti, aby bol aj zachovaný avizovaný pokles cien elektriny, aj aby sa vytvoril dostatočný časový priestor zo strany odberateľov na výmenu ističa. SSE patrí do skupiny Energetický a průmyslový holding, za ktorým stojí český boháč Daniel Křetínský.

Pri elektrine nastali zmeny aj u ďalších dodávateľov. Na západe krajiny sa pri znížení ceny za kWh stály mesačný poplatok pre najmenších odberateľov v sadzbe DD1 zdvihol medziročne z 2,35 eura na 2,78 eura pri 1-fázovom ističi, respektíve na 5,93 eura mesačne pri 3-fázovom ističi. V najvyužívanejšej sadzbe DD2 dodávateľ zaviedol cenu za nízku aj vysokú tarifu, aj keď sadzba doteraz nebola dvojtarifná a odberatelia na to nemajú pripravené elektromery. Mnohým odberateľom by sa tak platby za elektrinu zvýšili.

Fakt je, že ak majú domácnosti predimenzované ističe, predražuje to dodávky pre všetkých spotrebiteľov, keďže v závislosti od ističov sa objednávajú rezervné výkony elektrární. "Sú niektoré obce a ľudia, ktoré si tie ističe vymenili a dnes naozaj šetria. Ale drvivá väčšina odberateľov sa nezaujímala o ističe, ale o cenu elektriny. Ak chceme teda pristúpiť k novým riešeniam, nemôžeme za ľuďmi prísť s tým, že ,bububu'…, ale musíme im poradiť pomôcť optimalizovať systém a potom môžeme vystavovať faktúru,“ upozornil v stredu minister hospodárstva Peter Žiga.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko naznačil, že za vyššími stálymi poplatkami bol lobing dodávateľov. „Dali sme jasný odkaz všetkým, aby si nevybavovali v zákulisí výhody. Ceny energií sa nebudú zvyšovať umelo,“ povedal Danko a dodal, že v najbližšom období môže parlament prijať novely zákonov, ktoré oslabia silu regulačného úradu.

Ako sa bude platiť za údržbu či revízie

Regulačný úrad však namieta, že vyššie stále platby pri nižších cenách za komoditu sú bežné aj v zahraničí. Úrad obhajoval nárast poplatkov aj pri plyne, kde napríklad odberatelia, ktorí na plyne len varia, majú platiť za kWh 0,04 namiesto 0,06 eura, ale mesačná fixná sadzba išla hore z 2,11 na 2,86 eura. "Ide o fixné poplatky, ako sú mzdy, náklady na údržbu, revízie, zabezpečenie tlaku v potrubí, prevádzka regulačných staníc a podobne. Čo je však rozhodujúce, v konečnom dôsledku pre odberateľov nemá fixná zložka zásadný vplyv na celkové náklady, ktoré odberateľ v domácnosti zaplatí za rok. Avizovaný pokles celkových nákladov za plyn naďalej platí v plnej miere, teda pokles o 2,6 %,” upozorňoval úrad.

Firma SPP-distribúcia upozornila, že vyše 1,1 milióna odberateľom, ktorí používajú zemný plyn na varenie a ohrev vody, poklesne poplatok za distribúciu približne o štyri percentá oproti minulému roku.

„Keď zoberieme do úvahy typického zákazníka z kategórie D3, ktorý používa plyn na varenie, ohrev vody a vykurovanie a jeho ročná spotreba plynu bude 3¤052 kubických metrov, zaplatí distribučný poplatok o 1,05 eura mesačne viac ako vlani. Z celkovej faktúry ide o zvýšenie o 1,1 % za mesiac,“ upozornil hovorca SPP-distribúcia Milan Vanga. Poplatok za distribúciu zemného plynu predstavuje približne 35 % z celkovej fakturovanej ceny za plyn.

Vláda rokovala mimoriadne o cenách energií

Vláda v stredu mimoriadne rokovala práve o cenách energií, pretože v posledných dvoch dňoch dostávala informácie, že sa výrazne zvýšili zálohové platby. Napriek klesajúcim cenám elektriny a plynu mali mať mnohé domácnosti, firmy, obce či spoločenstvá vlastníkov bytov vyššie faktúry. Regulačný úrad totiž zvýšil výšku stálych platieb, čím niektorým odberateľom nielenže vygumoval pokles cien komodity, ale ešte ich aj oproti pôvodným platbám navýšil. Tieto informácie prichádzali najmä od zákazníkov Stredoslovenskej energetiky, povedal Fico.

Na rokovaní vlády bol prítomný aj šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík, ako aj predseda predstavenstva Stredoslovenskej energetiky-distribúcia. Regulačný úrad je pri stanovovaní cien nezávislý, pripomenul Robert Fico, ale dodal, že z politického hľadiska nie je na takéto zmeny dôvod a zvyšovanie cien je neúnosné.

„Vláda ako kolektív vyslovila zásadný politický nesúhlas s regulačným rámcom,“ uviedol Fico. Požiadali sme predsedu regulačného úradu, aby ponúkol riešenie, dodal premiér. Riešenie našiel šéf regulačného úradu v tzv. autoremedúre, čo znamená v zrušení vlastných rozhodnutí.

Ak by regulačný úrad nevyhovel a nezrušil vlastné rozhodnutia, Fico uviedol, že vláda a predstavitelia koalície boli pripravení použiť silu zákona a legislatívneho procesu. Vláda bola pripravená ešte počas zasadnutia schváliť legislatívne zmeny, aby tento krok regulačného úradu zvrátila. Boli sme pripravení na „krutý zásah“ do regulačného zákona, ak by regulačný úrad neponúkol riešenie, podotkol premiér.

„Ak je pocit ÚRSO a distribučných spoločností, že sa majú baviť na technickej úrovni s mestami a obcami o nejakých ističoch, nech tak robia, ale nemôže byť vláda a spoločnosť postavená pred hotovú vec, že niekto bude platiť za ističe viac len preto, lebo doteraz sa touto témou nikto nezaoberal,“ povedal predseda vlády.

Ak celé roky držíme stabilné ceny energií, nevidím dôvod, aby sme umelo cez fixné poplatky za ističe alebo plynomery vyťahovali z ľudí peniaze, uviedol Fico.

„Ako vláda sledujeme ceny energií, a boli sme v kľude, že cena energií klesá, a zrazu sme sa dostali pod tlak starostov a primátorov, ktorí nám oznamujú, že fixné poplatky za ističe sa prudko zvýšili, na čo sme okamžite reagovali,“ oznámil premiér.

(pi)

© Autorské práva vyhradené

417 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina