Žiga: Súdny spor o elekráreň v Gabčíkove je na Slovensku zavŕšený

Celý súdny proces týkajúci sa Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) je zavŕšený. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal minister hospodárstva Peter Žiga, ktorý tak reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Ústavného súdu SR.

18.01.2017 16:34
debata (8)

„Už nie sú žiadne právne možnosti na Slovensku, aby bolo spochybnené prevzatie Vodnej elektrárne Gabčíkovo štátom. Potvrdili sa len tie kroky, o ktorých sme celý čas hovorili,“ konštatoval Žiga.

Ústavný súd SR odmietol sťažnosť Slovenských elektrární voči krokom Najvyššieho súdu SR, ktorý zamietol dovolanie slovenského dominantného výrobcu elektriny vo veci súdneho sporu o určenie neplatnosti zmluvy o prevádzke gabčíkovskej vodnej elektrárne. Pre portál vEnergetike.sk to v utorok potvrdila hovorkyňa ústavného súdu Martina Ferencová.

Najvyšší súd zamietnutím dovolania potvrdil rozhodnutie bratislavského krajského súdu, podľa ktorého zmluva o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo medzi Slovenskými elektrárňami a štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba je neplatná. Súd je presvedčený, že uzavretiu zmluvy mal predchádzať niektorý z postupov zadávania zákazky.

Meritom sporu bolo vyriešenie otázky, či sa v prípade uzavretia spomínanej zmluvy malo postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní. To sa odvíjalo od posúdenia, či zmluva o prevádzke VEG má status koncesie, pričom vtedy obstarávateľ nemusel postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní, alebo má status zákazky, čo vyúsťuje do povinnosti postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní. Zmluva podľa najvyššieho súdu nespĺňa požiadavky na koncesiu na služby podľa zákona o verejnom obstarávaní, ale ide o zákazku. Slovenské elektrárne a Vodohospodárska výstavba ako obstarávateľ v zmysle zákona o verejnom obstarávaní tak uzatvorili zmluvu o prevádzke VEG v rozpore so zákonom.

Slovenské elektrárne sa však ešte svojho nároku na gabčíkovskú elektráreň nevzdávajú. V súvislosti s gabčíkovskou vodnou elektrárňou totiž vedú Slovenské elektrárne, v ktorých má štát stále 34-percentný podiel, so štátom aj medzinárodnú arbitráž. Elektrárňam sa totiž v čase, keď bol ich majoritným 66-percentným vlastníkom taliansky Enel (v súčasnosti Enel vlastní 33 % a EPH 33 %), nepáčil postup štátu, ktorý si cez svoj podnik Vodohospodárska výstavba zobral späť do prenájmu Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Zmluvu o prevádzke Gabčíkova, ktorá bola podpísaná pri privatizácii Slovenských elektrární v roku 2006 na obdobie 30 rokov, tak štát predčasne ukončil po zhruba deviatich rokoch. Slovenské elektrárne tak žiadajú od štátu na medzinárodnej arbitráži odškodnenie vo výške necelých 590 miliónov eur. V tejto sume majú byť zahrnuté technológie a aktíva Gabčíkova, ktoré elektrárne odovzdali Vodohospodárskej výstavbe, ako aj tržby po odpočítaní nákladov za 22 rokov prevádzky vodnej elektrárne.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Peter Žiga #Vodná elektráreň Gabčíkovo