Britská premiérka Mayová vystrašila Slovákov

Tridsaťročná Lucia Vujčíková z Michaloviec prišla do Londýna, hlavného mesta Veľkej Británie, pred viac ako piatimi rokmi. Vystriedala odvtedy niekoľko pracovných pozícií v tamojšom luxusnejšom hoteli.

19.01.2017 12:00
brexit, letisko Foto:
Ilustračné foto.
debata (40)

Vďaka usilovnej práci, bratiu nadčasov, zdokonaľovaniu sa v angličtine a navštevovaniu rôznych kurzov pre hotelierov sa z nej pred časom stala vedúca recepcie. „Možno sa zdá, že je toho málo, čo som v Británii nateraz dosiahla, ale pre mňa to znamená veľa. Bolo ťažké nájsť si sofistikovanejšiu prácu. Začínala som ako pomocná sila v kuchyni v meste Bristol. Teraz riadim štyroch ľudí a mám oveľa lepší plat,“ povedala Lucia Vujčíková.

Podobne ako ona sa snaží veľa Slovákov získať lepšie platovo ohodnotenú prácu na Britských ostrovoch. Británia však plánuje výrazne obmedziť takúto migráciu cudzincov za prácou, preto po odchode krajiny z Európskej únie, ktorý si vlani v júni Briti tesnou väčšinou odhlasovali v referende, majú prísť veľké zmeny. Britská premiérka Theresa Mayová v utorok ohlásila tzv. tvrdý brexit, teda úplne odlúčenie od Európskej únie, čím sa značne skomplikuje už teraz komplikovaná situácia pre zahraničných zamestnancov.

Aktuálne je pre mnohých jednoduchšie zamestnať sa na pozíciách, o ktoré rodení Briti záujem nemajú. Aj britský štatistický úrad v tomto smere uvádza, že prisťahovalci zo štátov, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004, vrátane Slovenska, obsadzujú predovšetkým tie pracovné miesta, o ktoré britskí zamestnanci nestoja. Niekedy sú totiž prisťahovalci nielen ochotní prijať špinavú, náročnú a nebezpečnú prácu, ktorej sa britská pracovná sila vyhýba, ale majú aj veľmi dobrú pracovnú etiku.

Britská vláda navrhuje, aby po novom tí zamestnávatelia, ktorí zamestnajú zahraničného pracovníka, zaňho ročne platili poplatok 1 000 libier. Nateraz únia nepovedala, či prídu zo strany členských štátov podobné protiopatrenia. Britská vláda tvrdí, že práva cudzincov, ktorí už aktuálne pracujú v Británii, zostanú zachované aj po brexite. „Neviem si predstaviť, ako sa k nám po tomto obmedzení budú britskí zamestnávatelia správať, keď už teraz cítiť na pracovných pohovoroch, že nechcú príliš obsadzovať lepšie pozície ľuďmi zo zahraničia, vrátane ľudí zo strednej a z východnej Európy,“ povedala 27-ročná Katarína, ktorá pracuje v obchode so spodnou bielizňou v Manchestri. Aktuálne pracuje v Británii takmer 100-tisíc Slovákov. Britská vláda môže takisto zaviesť povinné pracovné povolenia pre cudzincov. Prisťahovalci by tak na prácu potrebovali tzv. pracovné víza.

Využívajú poslednú šancu

Vyhlásenie, že novým prisťahovalcom sa v Británii po brexite výrazne zhorší životná úroveň, prinútilo mnoho ľudí prísť do krajiny ešte pred konaním samotného referenda o vystúpení alebo zotrvaní krajiny v EÚ. Podľa britského štatistického úradu ich za tri mesiace pred júnovým referendom prišlo rekordných 90-tisíc. Len ľudí z východnej Európy pribudlo o viac ako 44-tisíc za sledované obdobie. Ide najmä o Poliakov, Slovákov, Maďarov, Čechov, ale rátajú sa sem aj pobaltské štáty Litva, Lotyšsko a Estónsko. Spolu ich tak v Británii prvýkrát bolo viac ako milión. Pár mesiacov po referende ich do konca vlaňajška pribudlo ďalších vyše 50-tisíc. Celkovo v Británii žije viac ako 3 milióny cudzincov z EÚ.

„Spojené kráľovstvo zostane dobrým priateľom a susedom Európskej únie a jej občania budú v tejto krajine aj po brexite naďalej vítaní,“ ubezpečovala v utorňajšom prejave Mayová. Británia však chce prevziať kontrolu nad tým, koľko ľudí bude môcť prísť z EÚ na britské územie. Mayová vyhlásila, že chce garantovať práva občanov EÚ v Británii „čo najskôr“, ako to bude možné. Aktuálne prichádza každý rok do Británie viac ako 300-tisíc nových prisťahovalcov. Britské ambície sú okresať ich na niečo okolo 100-tisíc.

Menej atraktívne dávky

Jedným z mnohých britských návrhov na okresanie migrantov prichádzajúcich do krajiny je aj to, aby sa im škrtali prídavky na deti. Británia by aj Slovákom vyplácala len toľko, koľko by dostali doma. Ešte bývalý britský premiér David Cameron chcel, aby sociálne benefity poberali migranti až po tom, čo odrobia v krajine štyri roky.

Platiť malo tzv. prechodné obdobie, a teda, že na súčasných migrantov z krajín EÚ poberajúcich tieto prídavky (34-tisíc) sa tieto opatrenia budú vzťahovať až po roku 2020. Noví prisťahovalci by mali zmeny pocítiť ihneď, ako by vstúpili do platnosti, čo by malo byť v roku 2018. Opatrenia sa mali navyše rozšíriť aj o to, aby tí cudzinci, ktorí by si do pol roka nenašli prácu, sa museli vrátiť tam, odkiaľ prišli a obmedzilo by sa im právo priviesť si do krajiny rodinných príslušníkov.

Proti škrtaniu prídavkov ostro vystupujú krajiny V4 (Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko), teda krajiny východnej Európy, z ktorých najviac ľudí chodí pracovať do zahraničia. Z prisťahovalcov v Británii čerpajú najviac prídavky na deti Poliaci, ktorých je v krajine okolo 850-tisíc. Z nich poberá vyše 26-tisíc prídavky na deti, ktoré žijú v Poľsku.

„Z nášho pohľadu je rovnako dôležité, že potvrdila, že postavenie občanov EÚ, ktorí už sú vo Veľkej Británii, zostane zachované. Samozrejme, viackrát sa v prejave zdôrazňovala reciprocita. Takže ja si myslím, že toto je dobrá správa pre našich občanov a je to v súlade s tým, čo sme si aj my ako slovenská vláda dali ako jednu z podmienok,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Ochrana občanov podľa neho znamená to, že slovenskí občania nesmú byť diskriminovaní oproti iným občanom EÚ ani oproti britským občanom. Za toto bude Slovensko podľa Lajčáka veľmi razantne vystupovať v rokovaniach, ale „Slovensko v tom nebude osamotené, keďže táto téma je v záujme všetkých členských krajín. Rovnako tak je v záujme Veľkej Británie, aby aj ich občania v EÚ neboli diskriminovaní“, dodal Lajčák.

Prisťahovalci vo Veľkej Británii

  • Z celkového počtu prisťahovalcov (viac ako 8 miliónov) v Británii je okolo 3 miliónov z EÚ. Z toho pracujúcich je viac ako 2 milióny, čo predstavuje 7 percent populácie.
  • Aktuálne na Britských ostrovoch pracuje takmer 100-tisíc Slovákov.
  • Na britských univerzitách študuje bakalársky program 125-tisíc študentov z EÚ.
  • Každý rok príde do krajiny viac ako 300-tisíc nových prisťahovalcov.
  • Podľa rôznych štúdií však boli migranti za posledných desať rokov z ekonomického pohľadu pre Britániu prínosom. Teda viac prispeli do štátnej kasy na daniach, ako z nej na sociálnych benefitoch odčerpali.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Veľká Británia #slováci #Brexit