Podnikateľov na Slovensku strašia najviac požiare a explózie

Explózia a požiar sú najväčšou hrozbou pre podnikateľov na Slovensku. V rámci sveta je najväčším rizikom biznisu už piaty rok po sebe prerušenie prevádzky a dodávateľského reťazca.

19.01.2017 12:42
debata (7)

Vyplynulo to z výsledkov prieskumu Allianz Risk Barometer 2017, v ktorom viac ako 1 200 rizikových manažérov veľkých spoločností a skupiny Allianz zo 40 krajín sveta identifikovalo najvýznamnejšie podnikateľské riziká.

Na Slovensku sa podnikatelia, na rozdiel od zvyšku sveta, oveľa viac obávajú podľa Allianzu takzvaných fyzických škôd. “Už niekoľko rokov evidujeme najväčšie škody v podnikoch a výrobných spoločnostiach práve po požiaroch a explóziách. Takéto škody sa môžu vyšplhať aj na desiatky miliónov eur,” povedal Daniel Ďuračka z odboru veľkých a špeciálnych rizík v Allianz – Slovenskej poisťovni. V tesnom závese z pohľadu rizík podnikania nasledovali za požiarmi a explóziami straty v dôsledku prerušenia prevádzky.

Prírodné katastrofy, ako búrky, záplavy, či zemetrasenie, sa v rebríčku biznis rizík na Slovensku ocitli na treťom mieste. Štvrtým rizikom bolo ľudské zlyhanie a na piatom mieste skončili zmeny v legislatíve a regulácii. Naopak, stagnácia a výkyvy trhu spolu s kybernetickými rizikami, ktoré sú považované za jedny z najväčších globálnych rizík, pre podnikateľov na Slovensku zatiaľ nepredstavujú kľúčovú hrozbu a v rebríčku skončili na konci prvej desiatky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie