Emisie áut Volkswagenu preverujú aj Poliaci

Poľský úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa začal s nemeckou automobilovou skupinou Volkswagen konanie pre klamanie zákazníkov nepravdivými údajmi o emisiách. Spoločnosť by mohla dostať pokutu vo výške až desať percent tržieb na poľskom trhu, oznámil vo štvrtok úrad.

20.01.2017 08:35
debata (1)

Varšava preveruje, či softvér, ktorý skupina inštalovala do naftových vozidiel značiek VW, Škoda, Audi a Seat vyrobených po roku 2008, umožňoval pri testovaní umelo znižovať emisie oxidov dusíka. Úrad uviedol, že emisie namerané pri jazde v bežnej prevádzke sa odklonili od údajov uvedených výrobcom, čo znamená, že zákazníci boli klamaní.

„Konanie môže skončiť aj tým, že Volkswagen sa zaviaže podniknúť kroky na nápravu účinkov tohto zásahu, ktorý poškodzuje spotrebiteľov. V takomto prípade úrad pokutu udeliť nemusí,“ citovala úrad agentúra Reuters.

Volkswagen sa predvlani v septembri priznal, že po celom svete inštaloval do asi 11 miliónov naftových áut softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Skupina je kvôli emisiám z naftových vozidiel vyšetrovaná v mnohých krajinách sveta a v USA už sa dohodla, že v rámci dohôd o riešení škandále zaplatí celkovo cez 20 miliárd dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Volkswagen #automobilky #emisie