Vysoké poplatky za energie začal regulátor opravovať

Nové stále mesačné poplatky za plyn, elektrinu a vodu zaskočili od nového roka ľudí na celom Slovensku. Regulačný úrad po tom, čo skryté zdražovanie odmietol premiér Robert Fico, prisľúbil nápravu.

20.01.2017 12:00
Jan Richter Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico sa postavil proti vyšším poplatkom za energie a vodu.
debata (48)

Vo štvrtok informoval, že sa začal proces revidovania celoslovenských cien plynu a cien elektriny na strednom Slovenska. Anomálie v cenách elektriny sú však aj na západe a východe Slovenska. Či sa budú revidovať ceny aj tam, nie je zatiaľ jasné.

Úrad zároveň prisľúbil, že nový poplatok za vodu bude pre domácnosť najviac 28 eur, aj keď niektoré domácnosti mali obavu, že v závislosti od nových cenníkov budú platiť aj vyše 300 eur ročne.

Úrad pri elektrine začal konanie len pre stredné Slovensko

„Úrad začal cenové konanie voči SSE-Distribúcia, a. s., a SPP-Distribúcia, a. s. Zároveň predseda úradu Jozef Holjenčík vydal pokyn na okamžitú kontrolu subjektov, kde je podozrenie na nekorektné správanie voči zákazníkom," informoval vo štvrtok hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz.

„Na základe podnetov občanov z posledných dní úrad pokračuje v intenzívnom hľadaní spôsobov riešenia špecifických problémov, ktoré vznikli pri zavádzaní nových taríf pre distribúciu elektriny a plynu pre niektoré skupiny odberateľov. Cieľom je odstrániť vzniknuté mimoriadne dopady na dotknuté skupiny odberateľov a zabrániť akejkoľvek diskriminácii,“ dodal hovorca.

Úrad podľa neho zároveň hľadá možnosti, ako zachovať avizovaný pokles nákladov za elektrinu a plyn a súčasne vytvoriť dostatočný časový priestor pre odberateľov na prípadnú výmenu ističa. „Vzniknutá situácia totiž ukázala, že mnohí odberatelia doteraz predimenzovaným ističom nevenovali pozornosť. Úrad bude občanov po prijatí riešení okamžite informovať,“ informoval Igaz.

Cenotvorba po novom začala zohľadňovať kapacitu ističov v domácnosti bez toho, aby na to ľudí niekto vopred pripravil. Na nové vysoké poplatky sa okrem domácností sťažujú aj firemní odberatelia.

Úrad umožnil, aby dodávatelia zvýšili pevné poplatky a zlacnili komoditu. Aj keď úrad hovoril, že priemerne plyn zlacnel o 2,6 percenta a elektrina o 4,3 percenta, mnohé domácnosti s menším odberom mali platiť viac. K problematike v stredu zasadla vláda a nastal obrat.

"Predseda regulačného úradu nám oznámil, že je pripravený obidve rozhodnutia stiahnuť, aj pokiaľ ide o fixné poplatky týkajúce sa ističov, aj pokiaľ ide o fixné poplatky pri odbere plynu. V praxi to bude znamenať, že tento rok bude fungovať na tých istých základoch a princípoch ako rok 2016. Žiadne vyššie zálohové platby nebudú, budú sa s tým musieť vysporiadať distribučné spoločnosti,“ povedal v stredu po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

Na strednom Slovensku dodávateľ zdvihol napríklad v najmenšej bytovej sadzbe mesačný poplatok z 2 eur na 4,59 eura pri 1-fázovom ističi a na 11,37 eura pri 3-fázovom. Plynári zase popri zlacnení plynu na kúrenie zvýšili stály mesačný poplatok zo 7,75 na 22,20 eura.

Odberatelia, ktorí na plyne len varia, majú platiť za kWh 0,04 namiesto 0,06 eura, ale mesačná fixná sadzba išla hore z 2,11 na 2,86 eura. Z rokovania vlády k cenám energií vyplynulo, že úrad má nové ceny zrušiť, ľudia majú dostať stornujúce faktúry a ceny sa majú vrátiť k úrovniam platným v minulom roku.

Problémy sú aj na západe a východe krajiny

Regulačný úrad zatiaľ neotvoril konanie v prípade cien elektriny na západe a východe krajiny, aj keď sťažnosti sú aj tu. Na západe krajiny sa pri znížení ceny za kWh stály mesačný poplatok pre najmenších odberateľov v sadzbe DD1 zdvihol medziročne z 2,35 eura na 2,78 eura pri 1-fázovom ističi, respektíve na 5,93 eura mesačne pri 3-fázovom ističi.

Výmena ističov je časovo náročná a môžu s ňou byť spojené aj zmeny v elektroinštalácii bytu, čo je spojené so značnou investíciou. O týchto zmenách domácnosti nikto vopred neinformoval a nedal im na ne návod ani čas. Je preto možné, že ak úrad ceny nebude revidovať, mnohé domácnosti sú odkázané na vyššie platby.

Na západe navyše najväčší dodávateľ elektriny počíta s presunom zákazníkov zo sadzby DD2 do DD1, na základe čoho budú ľudia platiť viac aj za každú odobratú kilowatthodinu. V DD1 a DD2 je vyše 80 percent zákazníkov, a tak väčšina ľudí na západe krajiny má platiť za elektrinu viac napriek tomu, že regulačný úrad hovoril, že ľudia v cenách pocítia pokles trhových cien elektriny.

Poplatky za elektrinu však stúpajú aj na východe krajiny. Čitateľ upozornil Pravdu na to, že v bytovom dome majú platiť nové poplatky za elektrinu 15 eur mesačne za výťah, 6,60 eura mesačne za svetlo a samotné domácnosti 6,60 eura mesačne za jednofázový istič a 15,01 eura za trojfázový. Za vodomer má celý bytový dom platiť nové poplatky 52,80 eura za rok a každý byt 0,09 eura mesačne.

Distribútor elektriny na východe Slovenska pripustil, že poplatky idú pre časť odberateľov hore, no niektorým zase poklesnú. "Dávame do pozornosti skutočnosť, že nie každému odberateľovi sa bude celková cena za distribúciu elektriny navyšovať oproti minulému roku.

Takmer polovica odberateľov v domácnosti zaplatí za služby distribučnej sústavy v porovnaní s minulým rokom (ak bude odber elektriny medziročne nezmenený) menej," píše sa v stanovisku Východoslovenskej distribučnej.

Voda: Poplatok pre rodiny bude najviac 28 eur za rok

Vodári zase od nového roka zaviedli nový stály mesačný poplatok, ktorý v závislosti od regiónu pri priemere vodomera 20 milimetrov vychádza od 20 eur do takmer 28 eur za rok. Ak má niekto vodomer s priemerom 25 milimetrov, ročný poplatok môže byť v závislosti od regiónu od 53 až do 324 eur.

Ľudia majú obavy, koľko budú platiť. Regulačný úrad však tvrdí, že domácnosti by mali mať vodomery s priemerom 20 mm a vodomer s priemerom 25 mm má napríklad celý bytový dom. Dôležitý je pritom priemer vodomera, nie hrúbka vodovodnej prípojky.

„Pre rodinné domy (aj dvojgeneračné) sa osádzajú vodomery DN 20, čo pre fixnú zložku je tarifa T1=14,40 eur/rok za dodávku pitnej vody a 13,20 eur/rok pre odvádzanie odpadovej vody. Ceny sú s DPH. Pri rodinných domoch netreba prerábať veľkosť vodovodnej prípojky ani vodomera, nakoľko patria do najnižšej tarifnej skupiny T1= do DN 20 vrátane,“ tvrdí Slavomíra Vogelová zo Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti.

Pri vode regulačný úrad pri zavedení novej stálej platby znížil cenu za komoditu, čo opäť pre menších odberateľov znamená nárast platieb. Ceny vody úrad stanovil na roky 2017 až 2021. Revidovať rozhodnutia pri vode regulačný úrad zatiaľ nemieni.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Robert Fico #plyn #elektrina