Platy rastú, predaj áut je rekordný

Rastúce platy spolu so stabilnými cenami umožňujú čoraz viac ľuďom kúpu nového osobného motorového vozidla.

20.01.2017 14:00
auto, automobil, predaj, showroom, fabia Foto: ,
Titul najpredávanejšieho vozidla roka dokázala obhájiť Škoda Fabia, ktorej sa predalo 5 381 kusov.
debata

Pri priemernom plate vo výške 883 eur za mesiac pracuje Slovák na novú Škodu Fabia v hodnote 10-tisíc eur necelý rok. Aj keď ide len o teoretický výpočet, keďže by musel celý plat ušetriť, pred desiatimi rokmi bola cena novej Škody Fabia v základnej výbave približne rovnako vysoká ako dnes, ale priemerný plat dosahoval hodnotu 573 eur za mesiac. V tom čase sa preto na nové auto muselo pracovať o pol roka dlhšie.

"Ceny áut v základnej výbave sa posledné roky držia približne na rovnakej úrovni. Zároveň ľuďom rastú priemerné mzdy a výsledkom je rekordný predaj osobných motorových vozidiel,“ povedal Pavol Prepiak, viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky. V roku 2016 si nové osobné motorové vozidlá zaparkovalo do svojich garáží 88 163 šoférov. Medziročne vzrástol predaj o 10 192 auto­mobilov, keď v roku 2015 sa na Slovensku predalo 77 971 nových áut.

Kým ceny vozidiel v základnej výbave sa v posledných rokoch veľmi nemenili, hlbšie do vrecka musia siahnuť vodiči požadujúci najnovšie technológie. "Dosť som si priplatil za možnosť zastavenia vozidla pred nečakanou prekážkou, natočenie svetiel do zákruty či rozoznávanie dopravných značiek. Na druhej strane je pre mňa bezpečnosť prvoradá,“ hovorí vodič Ladislav Habšuda zo Žiliny. Ten si v minulom roku kúpil Audi A4.

zväčšiť Najpredávanejšie autá v SR v roku 2016. Foto: ZAP SR
Najpredávanejšie autá v SR v roku 2016 Najpredávanejšie autá v SR v roku 2016.

Celkovo si Slováci v minulom roku najviac kupovali automobily značky Škoda. Pre danú značku sa v roku 2016 rozhodlo viac ako 17,6 tisíca Slovákov. Zároveň titul najpredávanejšieho vozidla roka dokázala obhájiť Škoda Fabia, ktorej sa predalo 5 381 kusov. Druhé miesto získala Škoda Octavia so 4 938 predanými vozidlami a trhovou trojkou s 3 897 predanými autami sa stala Škoda Rapid.

Až na štvrté miesto sa dokázala dostať v žilinskom závode vyrábaná Kia cee'd. Pre toto vozidlo sa v roku 2016 rozhodlo 2 792 ľudí. "Minulý rok z hľadiska predaja hodnotíme veľmi pozitívne, nakoľko celý automobilový trh medziročne rástol tempom viac ako 13 percent, pričom značka Kia rástla ešte o niečo rýchlejším tempom, pretože sme zaznamenali medziročný nárast o viac ako 14 percent,“ uviedla Mária Spišiaková, hovorkyňa Kia Motors Sales Slovensko.

Kórejská značka patrí medzi najpredávanejšie vozidlá na Slovensku aj vďaka vybudovaniu automobilového závodu pri Žiline.

Piatym najpredávanejším vozidlom sa v minulom roku stala Suzuki Vitara, ktorej sa predalo 2 737 kusov. Japonská značka dokázala dokonca v prvom polroku 2016 predbehnúť v predaji aj obľúbenú Škodu Fabia, ale slabší predaj počas nasledujúcich šiestich mesiacov nakoniec odsunul Suzuki Vitara až na piate miesto. "Minuloročný predaj bol historicky najvyšší a značka Suzuki narástla o 51 percent, čo je najviac zo všetkých značiek. Z uvedených dôvodov ho hodnotím ako veľmi dobrý,“ povedal Andrej Ilavský, výkonný riaditeľ Suzuki Slovensko.

Slováci si v minulom roku najviac kupovali vozidlá nižšej strednej triedy. Vozidlá v tomto segmente bez problémov dokážu zabezpečiť prepravu rodiny s dvoma malými deťmi a celkovo sa ich predalo takmer 28-tisíc kusov. Na druhom mieste skončili čoraz viac populárne športovo-úžitkové SUV automobily. Tie s počtom predaných vozidiel vo výške takmer 23-tisíc kusov porazili aj segment malých vozidiel.

Pre najmenšie automobily sa totiž v minulom roku rozhodlo len približne 18-tisíc Slovákov. Až dve tretiny nový áut kupovali do svojich vozových parkov firmy a tretina nových automobilov pripadla súkromným osobám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #predaj áut