Čína vlani rástla najpomalšie za 26 rokov

Tempo rastu čínskej ekonomiky v štvrtom štvrťroku sa zrýchlilo v medziročnom porovnaní na 6,8 percenta z 6,7 v predchádzajúcich troch mesiacoch. Ekonomiku podporili vyššie výdavky vlády a rekordné pôžičky od bánk. Za celý rok druhá najväčšia ekonomika sveta vzrástla o 6,7 percenta, čo bol najpomalší rast za 26 rokov. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil čínsky štatistický úrad.

20.01.2017 10:11
debata (10)

Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali, že hrubý domáci produkt Číny stúpne v štvrtom štvrťroku aj za celý rok o 6,7 percenta. Cieľom vlády bolo dosiahnuť rast v rozmedzí 6,5 percenta až sedem percent. Predvlani ekonomika expandovala o 6,9 percenta.

Ekonomika Číny je na tom teraz lepšie ako v rovnakom období vlani, krajina však v tomto roku stojí pred väčšími neistotami. Šialenstvo na trhu s bývaním vykazuje známky ochladenia a vplyv predchádzajúcich stimulačných opatrení by sa mal tento rok vytratiť. Do nového tlaku by sa mohol dostať aj stagnujúci vývoz, ak nový americký prezident Donald Trump prijme väčší ochranársky postoj ohľadom obchodu. Očakáva sa tiež, že čínsky jüan opäť oslabne, čo by malo vplyv na devízové ​​rezervy.

V medzikvartálnom porovnaní sa HDP za október až december zvýšil o 1,7 percenta po raste o 1,8 percenta za júl až september. Výsledok bol v súlade s očakávaním analytikov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP