S nástupom Trumpa sa môže svet ohradiť obchodnými barérami

Nástup Donalda Trumpa do funkcie prezidenta USA prináša do svetovej ekonomiky veľa neistôt ako napríklad nebezpečenstvo obchodnej vojny s Čínou či rast obchodných bariér

20.01.2017 13:39
debata (8)

Výrazným dôsledkom Trumpovho pôsobenia bude podľa českých analytikov tiež koniec éry nízkej inflácie a úrokov či agresívne menové politiky. Môžu prísť vyššie úroky pri vkladoch, zároveň ale aj zdraženie hypoték.

„Nástup Trumpa do prezidentského úradu prináša pre globálnu ekonomiku značné neistoty. Najčastejšie sa spomína riziko obchodné vojny s Čínou, pre európskych obchodných partnerov USA je ale bližší otázkou sľubovaná reforma korporátnych daní v USA, ktoré by mali byť viazané na objem dovozu,“ upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Reštrikcie vyplývajúce z tohto opatrenia môže byť podľa neho značná. Takéto tendencie by oslabili globálny obchod, čo by malo negatívny vplyv na väčšinu ekonomík, ale najviac na exportne orientované krajiny, dodal.

„Trumpova hospodársko-politická doktrína bude spočívať v presune dôrazu z menovej na rozpočtovú politiku ako primárny prostriedok ekonomickej stimulácie. Ten bude zásadným zdrojom aktuálneho rastu inflačných očakávaní, vzostupu samotnej inflácie aj úrokových sadzieb,“ povedal analytik spoločnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Podľa neho tieto faktory stoja už za zdražovaním zdrojov na medzibankovom trhu. Zvrat vo vývoji úrokových mier má zásadný vplyv a premietne sa aj do rastu sadzieb na finančnom trhu, podotkol.

„Pre svetovú ekonomiku je Trump stále neznámou, pretože ak naozaj začne s plnením predvolebných sľubov, tak je veľmi pravdepodobné, že sa jeho politika dotkne celého svetového hospodárskeho poriadku, ktorý predošlé administratívy dlhodobo budovali,“ myslí si analytik banky Creditas Roman Koděra. Podľa neho tak zostáva najväčším rizikom prípadná neistota, ktorá by vznikla v prípade narušenia svetového hospodárskeho poriadku. Celkovo silný dolár a prípadne vyššia cena ropy sa však na svetovom hospodárstve prejavia negatívne.

Podľa analytika spoločnosti Chytrý Honza Františka Bostla Trumpov nástup do Bieleho domu znamená obrovské zmeny v chápaní globalizácie a Trump podľa neho pre zabehnuté obchodné zvyklosti i nové dohody znamená obrovskú brzdu.

"Rozhodne môžeme čakať narastajúci rozdiel vo výkonnosti jednotlivých ekonomík, ktoré formou protekcionistických nástrojov a politík nielen zdražia svetový obchod, ale tiež znížia jeho objem v dôsledku ‚ochrany‘ národných záujmov. Z jeho strany už padli hrozby zavedenie ciel na automobilový priemysel, a keďže je dumpingové politika politikou odvetnou, možno čakať nekonečné stupňovanie sankcií a zavádzanie ciel, ktoré môžu výrazne poškodiť export ČR dovnútra EÚ, "poznamenal Bostl.

Hlavná pozornosť trhov najviac smeruje k Trumpovmu inauguračnému prejavu," povedal analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Naposledy sa ekonomickým témam vyhol a aj nástupný prejav nakoniec môže byť veľmi vágny. „Lenže naisto to nikto nevie, Trump zostáva zásadným rizikovým faktorom (nielen) pre tento rok a každé jeho vystúpenie sa bude pozorne sledovať,“ doplnil.

Obchodný riaditeľ spoločnosti Golden Gate CZ Pavel Ryba pripomenul, že s blížiacou sa Trumpovou inauguráciou zlato mierne posilňuje. Jeho cena od začiatku tohto roka vzrástla o šesť percent z 1150 dolárov za trojskú uncu na 1204 dolárov. Cene zlata pomáha tiež rastúca inflácia a inflačné očakávania. Investori podľa neho zrejme cítia, že minimálne tento rok môže byť politicky aj ekonomicky búrlivý, čo nahráva rastu ceny žltého kovu, ktorý je označovaný ako bezpečný prístav v čase krízy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #USA #Donald Trump