Trumpova inaugurácia dolárom nepohla

Americký dolár zostal v deň inaugurácie nového prezidenta Donalda Trumpa po výrazných pohyboch počas týždňa bez väčších zmien.

21.01.2017 08:56
debata (6)

Devízové ​​i ďalšie trhy v piatok čakali na Trumpove vyjadrenie a prvé kroky vo funkcii, obchodovanie tak bolo skôr slabšie. Dolárový index ku košu šiestich hlavných svetových mien v piatok okolo 18:50 SEČ odpisoval 0,1 percenta na 101,02 bodu.

Voči euru strácala americká mena tiež len mierne, a to na 1,0675 USD. K japonskému jenu zostávala proti štvrtku bezo zmeny na 114,82 JPY.

Dolár po Trumpovom novembrovom víťazstve výrazne získal a teraz je asi 3,5 percenta nad úrovňou pred voľbami. Nahor ho ťahali všeobecné predpoklady, že Trump výrazne zvýši rozpočtové výdavky, čo posilní infláciu a zrýchli zvyšovanie úrokových sadzieb.

Tento mesiac už ale dolár zhruba jedno percento stratil. Okrem obáv z nástupu protekcionizmu ho oslabilo najmä to, že sám nastupujúci prezident sa vyjadril veľmi negatívne na adresu príliš silného dolára.

Trump v inauguračnom prejave vo všeobecnej polohe potvrdil plány na výrazné zvýšenie výdavkov na infraštruktúru, nič konkrétnejšieho ale podľa očakávania nepovedal.

„Sme voči doláru mierne optimistickí, už ale nečakáme také zhodnocovanie ako v minulých rokoch,“ povedala agentúre Reuters analytička Thu Lan Nguyen z nemeckej banky Commerzbank.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dolár #Donald Trump