Ekonóm: Čakajme tretiu svetovú obchodnú vojnu

Protekcionizmus bude aj podľa ekonóma spoločnosti Finlord Borisa Tomčiaka v najbližších mesiacoch jedným z hlavných bodov Trumpovej administratívy. Sľuboval to pred voľbami i po voľbách. USA budú postupne zavádzať predovšetkým administratívne opatrenia a až neskôr je možné zavedenie ciel a taríf.

23.01.2017 10:00
Donald Trump, inaugurácia Foto: ,
Spojené štáty v prvom rade. Prezident Donald Trump je zástancom protekcionizmu v ekonomike.
debata (31)
Boris Tomčiak
Boris Tomčiak Boris Tomčiak

Ako Trumpovo uzatváranie sa pred svetom poškodí Európu a samotné USA?
Európske podniky budú mať náročnejší prístup na americký trh a hlavne budú vyzvané, aby v USA postavili továrne, ak tam budú chcieť predávať. Náklady na pracovníkov v Spojených štátoch sú však veľmi vysoké, takže zisky zahraničných firiem, ktoré tam budú pôsobiť, poklesnú. Pre USA je táto politika nepriaznivá v tom, že iné krajiny nastavia protiopatrenia. Už aj Európska únia ukázala svoje zbrane, keď v minulom roku prikázala americkým firmám v Írsku, aby doplatili dane. Toto daňové opatrenie bolo jednoznačne politické. Dá sa povedať, že Trump môže rozpútať tretiu svetovú vojnu, ktorá sa však nebude odohrávať niekde v zákopoch, ale v obchodných zmluvách a investičných vzťahoch.

Môžu sa zastaviť už plánované európske investície do USA a naopak?
Zatiaľ nie. Európske firmy majú teraz viac práce s brexitom, teda plánovaným odchodom Veľkej Británie z EÚ. Firmy z USA chcú v Európe kvôli diverzifikácii svojho podnikania pôsobiť.

Vidíte v Trumpovi viac príležitostí na zlepšenie životnej úrovne v USA a nakopnutie svetovej ekonomiky alebo je tam viac rizík?
Trump je nepredvídateľný a veľmi pravdepodobne príde jeho administratíva s niekoľkými nevšednými riešeniami. Najväčšie riziko je v tom, že z USA sa teraz stane laboratórium pre „revolučné“ ekonomické opatrenia, ktoré síce na papieri vyzerajú dobre, ale v praxi sa len ťažko realizujú a len znižujú produktivitu práce.

Čo považujete za najviac scestný predvolebný sľub, ktorý Trump jednoducho za svojho prezidentského úradovania nedokáže naplniť?
Trump sľúbil, že zredukuje rekordne vysoký vládny dlh. Pri navrhovanej protekcionárskej politike a snahe znižovať dane podnikom je to nerealizovateľný sľub. Deficit rozpočtu USA i vládny dlh by, naopak, mali výrazne vzrásť.

S pravicovým programom, ktorým oslovil voličov, plánuje Trump v najbližších štyroch rokoch podporiť najmä podnikateľov. Tým ide radikálnejšie znižovať dane. Ohlasuje síce mierne zvýšenie minimálnej mzdy, ale bude to stačiť na zníženie rekordnej príjmovej nerovnosti v USA?
Nie, nerovnosť v príjmoch a rozložení bohatstva zostane vysoká. Zákony budú naďalej nastavené tak, aby veľkí podnikatelia a investori mohli využívať rôzne daňové a kapitálové výhody. Chudobní Američania a stredná trieda budú stále zaťažení byrokraciou, ktorá bude znižovať ich schopnosť zarábať peniaze. Zníženie daní pre podniky je populistické vyjadrenie, aby sa Trump zapáčil drobným podnikateľom.

Je reálne, že Trump začne obchodnú vojnu s Čínou? Nedávno uviedol, že zavedie 45-percentné clo na tovary dovezené z Číny.
Áno, zatiaľ bude obchodná vojna s Čínou tichá pomocou administratívnych pravidiel, ale nedajú sa vylúčiť ani viditeľné opatrenia v podobe ciel a taríf.

Trump chce prvý deň po zvolení zrušiť dohodu Transpacifické partnerstvo (TPP) s ázijsko-tichomorským regiónom. Je to reálne?
Dohoda je síce už podpísaná, ale USA ju ešte neratifikovali. Takže, áno, Trump môže pôvodnú dohodu zablokovať. To však neznamená, že by dohoda musela padnúť celá. Ostatné štáty môžu v spolupráci pokračovať, ak budú chcieť. Je veľmi pravdepodobné, že Trump sa bude chcieť zúčastniť na nových rokovaniach, aby pre Spojené štáty vyjednal ešte lepšie podmienky.

Myslíte si, že Trump takisto odstúpi aj od dohody TTIP (Transatlantická obchodná a investičná dohoda) medzi USA a EÚ o voľnom obchode?
TTP i TTIP vytvárajú zónu voľného obchodu, čo je z dlhodobého hľadiska dobré pre všetky zúčastnené krajiny. Samozrejme, krátkodobo môžu určité štáty vrátane USA doplácať na menej rozvinuté krajiny zapojené do dohody. Ale to je bežný ekonomický jav a existujú vypracované techniky, ako s tým narábať. Jednou z techník je investícia podnikov z vyspelých štátov v rozvíjajúcich sa krajinách. Spojené štáty budú opäť vyjednávať nové podmienky i v prípade TTIP. Nemôžu sa úplne uzavrieť voči okolitému svetu, pretože to by urýchlilo úpadok krajiny.

Trump takisto plánuje zrušiť dohodu NAFTA (obchodná dohoda USA s Kanadou a Mexikom). Podľa neho sa tak ochránia pracovné miesta, ktoré sa presúvajú z USA do spomínaných krajín. Ako vnímate túto jeho snahu o odtrhnutie sa od Mexika?
Trump nemá rád Mexiko a domnieva sa, že Mexiko odoberá Spojeným štátom obchodné kontrakty. To je síce pravda, ale na druhej strane Spojené štáty do Mexika tiež vyvážajú svoje produkty a kapitál. Zrušenie dohody NAFTA by bol krok naspäť, ktorý by mohol spôsobiť pokles produktivity celého severoamerického kontinentu.

Trump plánuje výrazne podporovať ťažbu bridlice v USA. Môže to ovplyvniť ceny ropy vo svete natoľko, že zase budú na rekordne nízkych úrovniach?
Zatiaľ to nehrozí. Produkcia ropy v USA sa síce zvýši, ale taktiež rastie globálna spotreba ropy. A čím bude jej cena nižšia, tým viac spotreba porastie. Predovšetkým v Ázii je dopyt po automobiloch obrovský.

Je možné, aby boli takto USA energeticky sebestačné?
Spotreba ropy v USA je na úrovni 19 miliónov barelov denne, pričom produkcia ropy v USA je 9 miliónov barelov denne. Spojené štáty budú naďalej závislé od importu ropy. V prípade plynu však môžu byť sebestačné.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Boris Tomčiak