Trump sľúbil šéfom automobiliek nižšie dane, žiada vyrábať v USA

Americký prezident Donald Trump v utorok rokoval so zástupcami veľkých amerických automobiliek. Vyzval ich, aby zvyšovali výrobu a zamestnanosť v Spojených štátoch. Sľúbil, že obmedzí reguláciu a zníži dane, aby výrobné aktivity v USA viac zatraktívnil.

25.01.2017 06:29
debata (7)

Na stretnutí s vedúcimi predstaviteľmi General Motors (GM), Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles (FAC) Trump povedal, že chce v USA vidieť výstavbu nových automobilových tovární. Prezident už pred nástupom do funkcie kritizoval, že automobilky v USA predávajú vozidlá vyrábané v Mexiku, a hrozil vysokým dovozným clom.

GM, Ford a Fiat Chrysler v poslednej dobe ohlásili nové investície a nové pracovné miesta v Spojených štátoch. Spoločnosť Ford navyše oznámila, že sa rozhodla zrušiť plán na výstavbu novej továrne v Mexiku, ktorý Trump ostro odsudzoval.

Šéf Fordu Mark Fields v utorok uviedol, že automobilky chcú s Trumpom spolupracovať na obrode americkej výroby. „Prezident a jeho hospodárska politika nás veľmi povzbudzujú,“ vyhlásil Fields. Pochválil aj Trumpove rozhodnutie o odchode USA z Transpacifického partnerstva (TPP). Táto obchodná dohoda 12 tichomorských krajín podľa šéfa Fordu neriešila otázku intervencií obchodných partnerov na devízových trhoch.

Automobilový priemysel sa teraz podľa agentúry Reuters snaží presvedčiť Trumpovu administratívu, aby prehodnotila ambiciózne ciele pre znižovanie spotreby pohonných hmôt stanovené za predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu.

„Automobilky budú ochotné pristúpiť na dohodu, ktorá vráti pracovné miesta späť do USA výmenou za zmiernenie cieľov (pre efektivitu využitia paliva),“ poznamenal analytik automobilového sektora Brian Johnson zo spoločnosti Barclays.

Trump kvôli výrobe v Mexiku podrobil kritike aj niektoré zahraničné automobilky, napríklad japonskú spoločnosť Toyota Motor či nemeckú BMW. Toyota v utorok uviedla, že v jednej zo svojich tovární v USA zvýši výrobu športovo-úžitkových vozidiel a vytvorí 400 nových pracovných miest.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #automobilky #Donald Trump