Google zarobil na reklame, Microsoft na cloude

Spoločnosti Alphabet (Google) a Microsoft zvýšili čistý zisk. Alphabet zarábala najmä na reklamách, Microsoft na cloudových službách.

27.01.2017 07:05
debata

Čistý zisk americkej spoločnosti Alphabet, ktorá je majiteľom internetového gigantu Google, vo štvrtom štvrťroku medziročne stúpol o osem percent na 5,33 miliardy dolárov. Hospodársky výsledok však zaostal za očakávaniami analytikov, čo viedlo k poklesu ceny akcií podniku.

Bez zahrnutia mimoriadnych položiek firma vo štvrťroku zarobila 9,36 dolára na akciu. Analytici pritom podľa prieskumu agentúry Reuters očakávali zisk 9,64 dolára na akciu.

Celkové tržby spoločnosti však stúpli o 22 percent na viac ako 26 miliárd dolárov. Prekonali tak očakávania analytikov, ktorí ich odhadovali na necelých 25,3 miliardy. Príjmy z reklamy, ktoré sú hlavným zdrojom tržieb podniku, sa zvýšili o 17 percent na 22,4 miliardy dolárov.

Google dokončil svoju reorganizáciu do nového holdingu Alphabet predvlani v októbri. V rámci reorganizácie sa do samostatných firiem oddelili niektoré projekty ako samoriadené autá a aktivity v oblasti predĺženia ľudského života. Alphabet sa stal materskou firmou všetkých týchto menších spoločností.

Microsoft zarábal na Azure

Čistý zisk amerického softvérového gigantu Microsoft v druhom finančnom štvrťroku končiacom 31. decembra medziročne stúpol o 3,6 percenta na 5,2 miliardy dolárov, a to najmä vďaka rastu dopytu po cloudových službách. Oznámila to vo štvrtok firma.

Microsoft je najväčším výrobcom softvéru na svete a jeho operačný systém Windows využíva väčšina osobných počítačov. Firma však kvôli slabnúcemu dopytu po počítačoch kladie čoraz väčší dôraz na cloudové služby, ktoré zahŕňajú napríklad ukladanie či spracovávanie dát na vzdialených serveroch.

Microsoft tieto služby ponúka napríklad prostredníctvom platformy Azure. Príjmy z tejto platformy sa v štvrťroku medziročne zvýšili o 93 percent, napísala agentúra Reuters. Tržby divízie zahŕňajúcej operačný systém Windows sa znížili o päť percent.

Spoločnosť Microsoft minulý mesiac dokončila prevzatie internetovej sociálnej siete LinkedIn za 26 miliárd dolárov. Pre Microsoft je táto transakcia zďaleka najväčšou akvizíciou v jeho doterajšej histórii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #Alphabet