Topmanažéri automobiliek opäť vyzdvihujú elektromobily

Do popredia záujmu top manažérov automobilového priemyslu sa vrátili elektromobily.

29.01.2017 14:18
debata (2)

Polovica manažérov automobilového priemyslu očakáva, že v roku 2025 už spotrebitelia nebudú mať potrebu vlastniť automobil. Vyplýva to z výsledkov osemnásteho ročníka prieskumu KPMG Global Automotive Executive Survey. V tomto roku sa prieskumu zúčastnilo viac ako 950 manažérov z 42 krajín z celého sveta.

Ako ďalej z prieskumu vyplýva, polovica respondentov považuje elektromobily za súčasný hlavný trend v autopriemysle. Okrem toho si osem z desiatich opýtaných myslí, že v elektromobilite budú prelomové práve elektromobily s palivovými článkami. Top manažéri, ktorí pôsobia vo východnej Európe, zdieľajú podobný názor. Elektromobily s palivovými článkami ako top trend označila viac ako tretina opýtaných. Podľa KPMG to znamená posun z minuloročného siedmeho miesta na vrchol rebríčka hlavných trendov v regióne.

„I keď top manažéri vo svete pokladajú elektromobily za trend, zatiaľ nie je vytvorená dostatočná infraštruktúra na to, aby o ne zákazníci prejavili masovejší záujem. Základnou výzvou je dobíjanie batérie, ktoré trvá neporovnateľne dlhšie ako naplniť palivovú nádrž,“ skonštatoval predseda Rady partnerov KPMG na Slovensku Ľuboš Vančo.

Viac ako polovica, konkrétne 53 %, najvyššie postavených manažérov v autopriemysle sa pre KPMG vyjadrila, že dieselové motory sú z dôvodu ich vplyvu na životné prostredie dlhodobo neudržateľné. Respondenti v regióne východnej Európy sa však s týmto názorom stotožnili iba čiastočne. Koniec dieselových motorov predpovedalo iba 30 % opýtaných.

Šéfovia automobiliek sa tiež domnievajú, že budúcnosť majú tie spoločnosti, ktoré budú zákazníkom ponúkať služby mobility a dokonca odhadujú, že 50 % zákazníkov v budúcnosti nebude chcieť auto vlastniť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #automobilky