O2 Slovakia vlani stúpli výnosy o 3 percentá

Spoločnosť O2 Slovakia v roku 2016 rástla vo všetkých finančných a prevádzkových ukazovateľoch. Ako informovala v utorok firma, výnosy vzrástli v sledovanom období medziročne o takmer 3 % na 251,2 mil. eur. Zisk pred úrokmi a zdanením (EBITDA) narástol na 87,3 mil. eur.

31.01.2017 09:17
debata

Najväčšiu dynamiku vykázali podľa zverejnených informácií výnosy z dátovej prevádzky, ktoré sa zvýšili o vyše 31 %. Telekomunikačný operátor evidoval aj nárast počtu zákazníkov na viac ako 1,892 milióna, pričom čistý rast predstavoval 84 tisíc SIM kariet. Najvýraznejšie sa zvýšil počet zákazníkov platiacich na základe faktúry, ktorých podiel na celkovej zákazníckej báze vzrástol k 31. decembru na takmer 57 %. Priemerný mesačný výnos na zákazníka (ARPU) dosiahol v minulom roku u zákazníkov platiacich na základe faktúry 12,5 eur a u zákazníkov s predplatenou kartou 5,7 eur.

V minulom roku pokračovalo O2 v rámci svojej dlhodobej stratégie v budovaní a posilňovaní siete. Počas roka 2016 signál 4G LTE O2 sprístupnilo vo vyše 200 nových lokalitách, pričom sa zameralo na všetky okresné mestá a ich okolie a aj na pokrytie diaľnic a rýchlostných ciest. Ku koncu minulého roka tak O2 vykázalo pokrytie 70 % populácie SR vlastnostnou 4G LTE sieťou, čím prekročilo svoje plány na úrovni 66 %. Cieľom pre rok 2017 je dosiahnutie minimálne 80-percentného pokrytia.

Sieťové investície sa týkali aj segmentu fixných sietí, kde O2 ohlásilo plán budovania najmodernejšej chrbticovej optickej siete na Slovensku. K jeho naplneniu priblížilo spoločnosť aj nadobudnutie medzimestskej optickej siete od viacerých domácich poskytovateľov internetu. Po získaní licencie na vysielanie v pásme 3,5 GHz začala v máji pilotná komerčná prevádzka vysokorýchlostného bezdrôtového pripojenia technológiou LTE na tejto frekvencii v troch obciach na západnom Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #O2 Slovakia