Banky na Slovensku vlani zvýšili čistý zisk na 750 miliónov eur

Banky na Slovensku vlani zvýšili čistý zisk podľa predbežných údajov centrálnej banky o takmer štvrtinu na 750 miliónov eur. Ide o najlepší výsledok za posledné roky, hospodárenia sektoru ale ovplyvnil jednorazový výnos z predaja akcií.

31.01.2017 11:27
debata (19)

Slovenská banková asociácia už skôr upozornila, že minuloročné výsledky sektoru ovplyvní výnos v súvislosti s predajom akcií spoločnosti Visa Europe vydavateľmi platobných kariet Visa Inc. Peňažné ústavy na Slovensku by na transakcii mali zarobiť asi 100 miliónov eur .

Čistý úrokový výnos slovenských bánk, ktorý je hlavným zdrojom ich príjmov, v čase nízkych úrokových sadzieb klesol vlani medziročne o viac ako štyri percentá na 1,78 miliardy eur. Na poplatkoch a províziách peňažné ústavy zarobili 525,91 milióna eur, čo oproti roku 2015 predstavuje pokles o zhruba percento.

Banky na Slovensku vlani zvýšili celkový objem poskytnutých úverov klientom v porovnaní s predchádzajúcim rokom zhruba o desatinu, vklady v bankách rástli pomalším tempom.

Slovenská centrálna banka vlani upozornila, že bankový sektor tento rok a v ďalších dvoch rokoch zaznamená výraznejší pokles zisku a že peňažné ústavy budú musieť obmedziť vyplácanie dividend.

Banky na Slovensku musia platiť tiež zvláštnu bankovú daň, ktorú krajina podľa skoršieho rozhodnutia parlamentu ponechá na súčasnej úrovni do konca roka 2020 a nebude ju znižovať, ako bolo pôvodne plánované.

Najväčšie peňažné ústavy na Slovensku patrí zahraničným bankovým skupinám. Tie do slovenského bankového sektora vstúpili po tom, keď krajina peňažné ústavy v minulosti ozdravila a ponúkla investorom.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #banky