iPhone 7 zabral, Apple predal najviac telefónov v histórii

Rekordný predaj telefónov iPhone potiahol spoločnosť Apple k rekordným štvrťročným tržbám 78,4 miliardy dolárov. Čistý zisk firmy bol 17,9 miliardy dolárov.

31.01.2017 23:27
debata (1)

Vyplýva to z výsledkov za prvý fiškálny kvartál 2017 (štvrtý kalendárny kvartál 2016), ktorý zahŕňa aj tradične silnú vianočnú sezónu. Spoločnosť Apple predala za štvrťrok 78,3 milióna iPhonov (rok predtým to bolo 74,8 miliónov). Predaj počítačov Mac mierne stúpol na 5,4 milióna kusov (rok predtým 5,3 milióna), tablety pokračovali v poklese na 13,1 milióna (predtým 16,1 milióna). Hotovostná zásoba firmy sa zvýšila na 246,1 miliardy dolárov.

Spoločnosť Apple tak obnovila v prvom finančnom štvrťroku rast predaja inteligentných telefónov iPhone, ktorých odbyt predtým tri štvrťroky klesal. Predaj iPhonov aj finančné výsledky, ktoré firma zverejnila, prekonali odhady analytikov. Rekordné tržby zaznamenala firma nielen celkovo, ale aj v prípade telefónov, počítačov Mac aj hodiniek Apple Watch. Rekordné tržby mali aj služby spoločnosti, v ktorých vidí firma veľký potenciál – patria sem predaje cez Apple Store, finančné transakcie cez Apple Pay či streamovanie hudby cez Apple Music.

Čistý zisk najhodnotnejšej verejne obchodovanej firmy sveta sa znížil medziročne o tri percentá na 17,9 miliardy dolárov, zisk v prepočte na akciu ale predčil odhady. Akcie Applu po správe vzrástli o 2,6 percenta.

Tržby firmy v Číne, ktorá mala byť budúcim hlavným motorom rastu firemných výnosov, ale znova klesli. Výnosy firmy na čínskom trhu sa medziročne znížili o 12 percent na 16,2 miliardy USD.

V celom finančnom roku do vlaňajšieho septembra zaznamenali tržby spoločnosti prvý pokles od roku 2001. Viedlo to k tomu, že šéf spoločnosti Tim Cook a ďalší najvyšší manažéri firmy dostali za minulý rok podstatne nižšie odmeny.

Nie je zatiaľ jasné, či terajšia verzia iPhonu prekoná trend oslabovania svetového dopytu po inteligentných telefónoch. Analytici tomu príliš neveria a už sa zameriavajú na nasledujúcu verziu, ktorú má firma uviesť na trh pri príležitosti desiateho výročia vzniku tejto značky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone