Fajčiari vykúpili značkové cigarety

Prémiové značky cigariet sa v týchto dňoch stali v mnohých domácich obchodoch nedostatkovým tovarom.

02.02.2017 07:00
cigareta, cigarety, tabak Foto: ,
Pri zmene cien a kolkov aktuálne niektoré druhy cigariet vypadli z ponuky.
debata (32)

Dôvodom je prichádzajúce zdražovanie cigariet spôsobené zvýšením spotrebnej dane z tabakových výrobkov. Nové kolky zdražia jednu škatuľku prémiových cigariet o 10 až 20 centov. Fajčiari preto vykúpili takmer všetky cigarety so starými kolkami a na zásielky s novými kolkami sa čaká.

"Nemáme červené ani biele marlborky. Ak chcete fajčiť, musíte skúsiť inú značku,“ povedal nám predavač v potravinách v bratislavskej časti Karlova Ves. Podobné odpovede dostávajú zákazníci aj v iných predajniach a novinových stánkoch. "Cigarety s novými kolkami budú drahšie. O koľko, to neviem, ale niektorí zákazníci si v snahe ušetriť brali aj celé balenia marlboriek a tak momentálne už žiadne nemáme,“ dodala predavačka v jednom z novinových stánkov. Pri starých kolkoch škatuľka značkových cigariet vyjde fajčiara na 3,20 eura. Po spustení predaja cigariet s novými kolkami má byť cena tej istej škatuľky cigariet približne 3,40 eura.

Obchodníci netušia, kedy budú distribuované drahšie cigarety s novými kolkami. "Toto vám neviem povedať, ale viem, že aj v minulosti sme mali pri zavádzaní kolkov nedostatok cigariet,“ povedala predavačka. Rovnako je na tom aj štátna správa zodpovedná za zvyšovanie daní. "Ministerstvo financií nie je zodpovedné za dodávky jednotlivých značiek cigariet na trh,“ reagovala Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva financií. Na slovenskom trhu zodpovedá za distribúciu cigariet značky Marlboro spoločnosť Philip Morris, ktorá sa k problému zatiaľ nevyjadrila.

Fajčiari sú zo situácie nervózni. "Celkom mi prekáža, že si nemôžem kúpiť svoje obľúbené marlborky a musím ich zháňať po celej Bratislave. Najradšej by som sa vykašlal na celé fajčenie, ale keď som v práci nervózny, potrebujem vyjsť von, zapáliť si a upokojiť sa. No možno, ak nebudú dlhodobo na trhu, sa mi podarí prestať, ale najskôr skúsim inú značku,“ hovorí administratívny zamestnanec Peter Roháček z Bratislavy.

Podľa Európskeho štatistického úradu na Slovensku priemerný fajčiar za deň vyfajčí 12,5 kusa cigariet. Celkovo v krajine pod Tatrami fajčí až 1,5 milióna ľudí. Robia tak napriek tomu, že už podľa obrázkov na škatuľkách od cigariet sa dozvedia, že pravidelné fajčenie spôsobuje rakovinu, rozpadnutie pľúc a srdcovo-cievne choroby. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie každý rok na následky fajčenia zomrie vo svete približne 6 miliónov ľudí.

Všetky štáty Európskej únie sa proti fajčeniu snažia bojovať aj zvyšovaním spotrebných daní. Slovenská štátna pokladnica si v tomto roku polepší o 32,3 milióna eur spustením predaja drahších cigariet s novými kolkami. Celkovo štát na dani z tabakových výrobkov vyberie v roku 2017 až 665 miliónov eur. Spotrebné dane tvoria až 80 percent ceny jednej škatuľky cigariet.

Napríklad ak si fajčiar kúpi jednu škatuľku cigariet za 3 eura, z tejto sumy do štátnej pokladnice poputuje až 2,4 eura. Podľa Asociácie distribútorov tabakových výrobkov najviac v priemere za jednu škatuľku cigariet zaplatia Angličania. V roku 2015 to bola suma 10,92 eura, nasledovali Francúzi s cenou 6,51 eura a Holanďania so sumou 4,36 eura. Aj napriek vyšším cenám sú v týchto štátoch cigarety dostupnejšie pre vyššie príjmy obyvateľov.

Na Slovensku priemerná cena škatuľky cigariet je na úrovni asi 3,42 eura. Z okolitých štátov sú cigarety drahšie len v Rakúsku, kde stoja 4,36 eura. V susednom Poľsku aj v Maďarsku je priemerná cena 3,27 eura a v Českej republike len 3,32 eura. Cigarety z Českej republiky sú po prepočítaní na euro lacnejšie aj pre oslabovanie českej koruny zo strany Českej národnej banky. Okrem vysokých cien má fajčiarov od fajčenia odstrašiť aj nápis "fajčenie môže zabíjať“.

Ten sa od druhej polovice minulého roka objavuje na spodnej časti škatuliek cigariet spolu s odstrašujúcimi obrázkami zobrazujúcimi rôzne choroby spôsobené fajčením. Zavedenie slovných varovaní kombinovaných s odstrašujúcimi obrázkami presadil na škatuľkách cigariet Brusel. Euroúradníci zároveň rozhodli, že tieto varovania musia pokrývať 65 percent obalu cigariet. Cieľom je od fajčenia odradiť hlavne mladých ľudí.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #cigarety #fajčiari