V Mexiku budú montovať čínske autá

V strednom Mexiku sa budú montovať autá pre čínsku štátnu automobilku JAC Motors. V stredu to oznámil guvernér štátu Hidalgo Omar Fayad.

02.02.2017 10:58
debata

Výrobu v Mexiku zabezpečí spoločný podnik mexickej spoločnosti Giant Motors Latinoamérica a JAC Motors. Investície do výroby dosiahnu 212 miliónov dolárov, počíta sa s výrobou športovo-úžitkových vozidiel (SUV).

Dohoda prichádza v čase, keď sa Mexiko snaží rozšíriť svoje ekonomické väzby kvôli rastúcemu napätiu s najväčším obchodným partnerom, Spojenými štátmi.

Závod bude najprv vyrábať dva modely SUV. Prvé vozidlá by mali opustiť montážne linky v druhej polovici tohto roka. Počiatočná kapacita bude 11 000 áut ročne, postupne by sa mohla zvýšiť až na 40 000 vozidiel. V počiatočnej fáze má vzniknúť priamo 1000 pracovných miest a ďalších 4500 miest nepriamo, uviedla agentúra Reuters.

Autá budú najprv určené hlavne pre mexický trh, v budúcnosti by sa ale mohli vyvážať do ďalších krajín Latinskej Ameriky. Podľa guvernéra štátu Hidalgo, kde sa budú autá montovať, by sa v závode mohli neskôr vyrábať aj elektrické vozidlá.

Spojené štáty majú na celkovom vývoze z Mexika podiel 80 percent. V posledných týždňoch rastie medzi oboma krajinami napätie kvôli sľubom amerického prezidenta Donalda Trumpa, že postaví múr pozdĺž hranice s Mexikom a znovu dojedná podmienky Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA).

Americká vláda tiež navrhla 20-percentnú daň na tovar dovezený z Mexika, aby získala peniaze na stavbu múru na hraniciach.

Firmu Giant Motors čiastočne vlastní skupina Grupo Financiero Inbursa najbohatšieho Mexičana Carlosa Slima.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Čína