Britská centrálna banka zlepšila výhľad ekonomiky

Britská centrálna banka zlepšila výhľad rastu ekonomiky na tento rok. Menovú politiku na svojom švrtkovom zasadnutí ale podľa očakávania nezmenila a základnú úrokovú sadzbu necháva na rekordnom minime 0,25 percenta.

02.02.2017 13:55
debata

Bank of England tiež zopakovala, že jej ďalším krokom môže byť tak zvýšenie, ako aj zníženie sadzieb, čo odráža neistý výhľad vývoja britskej ekonomiky.

Finančné trhy dávajú zhruba polovičnú šancu, že centrálna banka tento rok úroky zvýši. Podľa väčšiny ekonómov je však vysoko pravdepodobné, že sa tak nestane do polovice roku 2019, kedy Británia zrejme opustí Európsku úniu.

Po referende, v ktorom sa Briti vlani v júni vyslovili pre odchod z Európskej únie, je britská ekonomika na tom lepšie, než sa čakalo. Vo štvrtom štvrťroku vykázala rast o 0,6 percenta. Obavy z dopadu referenda centrálnu banku v auguste prinútili znížiť prvýkrát za viac ako sedem rokov úroky a rozšíriť stimulačný program.

Centrálna banka uviedla, že tento rok očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) Británie o dve percentá. To je viac, než odhadujú ekonómovia. V predchádzajúcej prognóze banka počítala s tohtoročným rastom HDP o 1,4 percenta a po referende dokonca len o 0,8 percenta.

Na roky 2018 a 2019 zvýšila banka odhad rastu pre každý rok o 0,1 percentu­álneho bodu. Dodala ale, že stále očakáva rastúcu infláciiu čo spôsobí, že životná úroveň domácností začne koncom roka stagnovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia