Sankcie USA voči Iránu popohnali ceny ropy

Ceny ropy v piatok rástli, v jednej chvíli stúpli až o viac ako jedno percento. Dôvodom sú nové sankcie Spojených štátov voči Iránu, ktorými USA reagovali na nedávny iránsky test balistickej rakety.

03.02.2017 23:51
debata (9)

Po 17:00 h SELČ severomorská ropa Brent vzrástla o 0,8 percenta na 57,03 dolára za barel. Brent je na najlepšej ceste vykázať za celý týždeň rast o dve percentá, čo je prvý výrazný týždenný rast v tomto roku. Americká ľahká ropa WTI zdražela v rovnakom čase o 0,8 percenta na 53,96 dolára.

Americký prezident Donald Trump v reakcii na test rakety v piatok na twitteri uviedol, že si „Irán zahráva s ohňom“. Popoludní potom nová administratíva oznámila, že USA uvalili sankcie na 13 jednotlivcov a 12 spoločností v Iráne.

Oznámenie o sankciách zvyšuje nestabilitu na trhu. Podľa analytikov sa trh teraz zmieta medzi sľubovaným znížením ťažby kartelom OPEC a obavami z rastu ťažby ropy z bridlíc v USA. Popoludní dokonca ceny ropy na chvíľu klesli. Reagovali tak na najnovšie štatistiku z USA, ktorá ukázala, že americká ekonomika vytvorila v januári viac pracovných miest, než sa čakalo, napísala agentúra Reuters.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA