Ekonomika má rásť o niečo pomalšie

Ministerstvo financií zhoršilo výhľad rastu slovenského hospodárstva v tomto roku na 3,3 percenta, zatiaľ čo doteraz predpovedalo rast o 3,5 percenta. V ďalších rokoch úrad počíta s lepším výkonom hospodárstva. Vyplýva to z novej prognózy.

06.02.2017 13:25
debata (1)

V nasledujúcich dvoch rokoch by tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska malo zrýchľovať a v roku 2019 dosiahnuť 4,4 percenta. Investície na Slovensku podporí podľa ministerstva výstavba závodu automobilky Jaguar Land Rover, a tiež budovanie diaľnice a rýchlostnej cesty pri Bratislave v rámci projektu verejno-súkromného partnerstva.

Ekonomická prognóza počíta s tým, že tento rok bude pokračovať pokles miery nezamestnanosti a že na päťmiliónovom Slovensku pribudne viac ako 42 000 pracov­ných miest.

Vlani ekonomika podľa odhadu ministerstva financií vykázala rast o 3,3 percenta. To by bol horší výsledok než pôvodná prognóza 3,6 percenta, najmä z dôvodu nižšieho čerpania peňazí európskych fondov v novom programovom období.

Ministerstvo financií očakáva ďalší rast priemernej mzdy na Slovensku a tiež návrat k inflácii. Spotrebiteľské ceny v uplynulom období na Slovensku klesali.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP