Draghi: Eurozóna ešte stále potrebuje podporu ECB

Hospodárske oživenie v eurozóne naberá na sile, ekonomika však stále potrebuje podporu. Európska centrálna banka (ECB) preto zatiaľ nie je pripravená sťahovať svoje stimulačné opatrenia. Povedal to v pondelok šéf ECB Mario Draghi výboru Európskeho parlamentu pre hospodárske záležitosti.

06.02.2017 19:30
debata (5)

Tlaky na obmedzovanie stimulačných opatrení ECB zosilneli v dôsledku rastúcej inflácie v eurozóne. Draghi však uviedol, že vzostup inflácie je iba dočasný a sú za ním takmer výhradne stúpajúce ceny ropy. Dodal, že ECB nebude reagovať na krátkodobé výkyvy v ekonomických údajoch.

„Podpora prostredníctvom našich opatrení v oblasti menovej politiky je stále potrebná,“ uviedol Draghi. „Základné inflačné tlaky zatiaľ zostávajú veľmi tlmené a očakáva sa, že budú silnieť len pozvoľne,“ dodal. Upozornil tiež na pretrvávajúce problémy na trhu práce a na slabý rast produktivity.

Štatistický úrad Eurostat minulý týždeň odhadol, že medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v januári zrýchlilo na 1,8 percenta z decembrových 1,1 percenta. Inflácia sa tak dostala na najvyššiu úroveň za takmer štyri roky.

ECB sa usiluje o to, aby sa inflácia pohybovala tesne pod dvoma percentami. Banka sa snaží infláciu aj hospodársky rast v eurozóne podporovať rekordne nízkymi úrokovými sadzbami a rozsiahlymi nákupmi dlhopisov.

Medzi kritikov uvoľnenej menovej politiky ECB patrí napríklad šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann aj mnohí nemeckí politici. „Politika nulových úrokových sadzieb v spojení s rastúcou infláciou je pre nemeckých sporiteľov ničivá,“ uviedol minulý mesiac bavorský minister financií Markus Söder.

Eurostat minulý týždeň odhadol, že hrubý domáci produkt eurozóny v štvrtom štvrťroku stúpol oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 0,5 percenta. Tempo rastu sa tak zrýchlilo z 0,4 percenta v treťom kvartáli.

Za celý minulý rok ekonomika eurozóny podľa Eurostatu vykázala rast o 1,7 percenta. Európska komisia v novembri predpovedala, že v tomto roku sa rast spomalí na 1,5 percenta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna #Mario Draghi