Nemecký priemysel v decembri nečakane oslabil

Nemecká priemyselná výroba v decembri medzimesačne nečakane o 3 percenta oslabila. Informovalo o tom v utorok nemecké ministerstvo hospodárstva.

07.02.2017 10:16
debata (2)

Ekonómovia prognózovali, že produkcia priemyslu krajiny sa o 0,3 percenta zvýši. Počas októbra a novembra nemecký priemysel posilnil zhodne o 0,5 percenta. Ekonóm ING-DiBa Carsten Brzeski uviedol, že hlavnými dôvodmi decembrového poklesu produkcie pravdepodobne bolo studené zimné počasie a vplyv vianočnej sezóny. 

Výhľad nemeckého priemyselného odvetvia sa však javí lepšie vzhľadom na údaje zverejnené v pondelok, ktoré ukázali, že priemyselné objednávky v krajine v decembri vzrástli o 5,2 percenta, a to vďaka domácemu dopytu aj dopytu z iných častí eurozóny. Decembrový rast priemyselných objednávok v Nemecku bol bol oveľa lepší, ako sa očakávalo.

Produkcia nemeckého priemyslu bez zahrnutia sektorov energetiky a stavebníctva v decembri klesla o 3,4 percenta. Výroba kapitálových statkov sa znížila o 5,4 percenta a produkcia spotrebných tovarov oslabila o 3,1 percenta. Výroba medziproduktov sa zmenšila o 1,1 percenta. Výroba energetického sektora v decembri oslabila o 0,9 percenta a stavebníctvo kleslo o 1,7 percenta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #priemysel