Šéf nemeckého zväzu obchodu o Trumpovi: Jeho logikou je vždy jeho ego

Hospodárska politika amerického prezidenta Donalda Trumpa silne dolieha na nemeckých podnikateľov, tvrdí šéf nemeckého zväzu obchodu BGA Anton Börner.

07.02.2017 21:57
debata (17)

Kvôli nebezpečenstvu amerického protekcionizmu by sa podľa neho mohol znížiť aj tohtoročný rast nemeckého exportu, odhadovaný na 2,5 percenta.

Börner na utorkovej tlačovej konferencii v Berlíne nového amerického prezidenta nešetril. Trumpa označil za mocou posadnutého a o sebe absolútne presvedčeného rodinného podnikateľa, ktorý nemá žiadny vzťah k sociálnemu trhovému hospodárstvu. Po víťazstve vo voľbách pozerá Trump podľa Börnera na celé Spojené štáty ako na svoju firmu.

Už prvé kroky prezidenta Trumpa, ktorý vraj predstavuje problém pre celé svetové hospodárstvo, sú podľa Börnera alarmujúce.

„Inštitúcie a kritická médiá sú pre neho rušivé faktory, ktoré treba obísť alebo dokonca umlčať,“ povedal šéf BGA. Z hľadiska rozumu, logiky či pripravenosti ku kompromisu je podľa neho ťažké s Trumpom vyjsť. „Jeho logikou je vždy jeho ego,“ poznamenal tiež Börner podľa nemeckých médií.

Trump už niekoľkokrát povedal, že chce znížiť obchodný deficit Spojených štátov s ďalšími krajinami vrátane Nemecka. V roku 2015 Nemecko do USA vyviezlo tovar a služby za 143 miliárd eur, opačným smerom putoval tovar a služby za 87 miliárd eur. Jedným z krokov, ktoré by podľa Trumpa prispeli k vyrovnaniu bilancie, je i možnosť zavedenia vysokých ciel na časť dovážaného tovaru.

Takéto výroky znepokojujú nemeckých podnikateľov a ekonómov. Podľa správy ekonomického inštitútu Ifo z konca minulého roka by nové ekonomické bariéry mohli mať v Nemecku dopad na 1,5 milióna pracovných miest. Börner poznamenal, že kvôli zvažovaným opatreniam zo strany USA visí nad predpokladaným rastom nemeckého exportu veľký otáznik.

Trumpov postoj k voľnému obchodu prekvapil aj niektorých nemeckých politikov. Pravdepodobný budúci prezident Frank-Walter Steinmeier nedávno poznamenal, že si nedokázal predstaviť, že francúzsky a čínsky prezident budú musieť svoj americký náprotivok presviedčať o výhodách otvoreného sveta a voľného obchodu.

Nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová v utorok uviedla, že Nemecko je pripravené reagovať na akékoľvek protekcionistické opatrenia Spojených štátov. Pokiaľ Washington podnikne konkrétne protekcionistické kroky, bude potrebné sa im brániť, povedala.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Donald Trump