Prebytok bežného účtu Japonska bol druhý najvyšší v histórii

Prebytok bilancie bežného účtu Japonska v minulom roku predstavoval 20,6 bilióna JPY, čo bol najvyšší údaj od roku 2007 a druhý najvyšší v histórii meraní.

08.02.2017 09:16
debata

K vysokému prebytku prispeli masívne príjmy zo zahraničných investícií, prebytok zahraničného obchodu podporený lacnou ropou a príliv zahraničných turistov do Japonska. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo japonské ministerstvo financií.

Prebytok obchodu a menové kurzy sú hlavným centrom pozornosti amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho kampane „America First“, teda Amerika na prvom mieste, v ktorej obvinil veľkých vývozcov, ako Čína, Nemecko a Japonsko, že úmyselne oslabujú svojej meny, aby získali konkurenčné výhody . Tento týždeň sa má Trump stretnúť s japonským premiérom Šinzóom Abeem.

K prebytku z najväčšej časti, a to 18,1 biliónom JPY, prispeli priame a portfóliové investície Japonska v zahraničí. Prebytok zahraničného obchodu predstavoval 5,6 bilióna JPY proti predvlaňajšiemu deficitu 630 miliárd JPY. K prebytku čiastočne prispel pokles cien ropy, ktorý znížil dovoz.

Bilancia cestovného ruchu zaznamenala rekordný prebytok 1,3 bilióna JPY. Širšia bilancia služieb, pod ktorú cestovný ruch spadá, potom vďaka turistike vykázala najnižší deficit v histórii merania, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko