Ukrajinská ekonomika výrazne oživila, prognózuje šéf štatistikov

Ukrajinská ekonomika v štvrtom štvrťroku výrazne oživila a podľa predbežných odhadov vykazovala medziročný nárast o 4,5 až 4,8 percenta. K oživeniu prispel priemysel aj poľnohospodárstvo, uviedol šéf ukrajinského štatistického úradu Ihor Verner. V treťom štvrťroku sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil o dve percentá.

08.02.2017 13:28
debata (34)

„Môžeme teraz hovoriť o zrýchlenie rastu hrubého domáceho produktu v štvrtom štvrťroku,“ povedal podľa agentúry Reuters Verner. Jeho odhad je vyšší než odhad centrálnej banky. Tá v januári uviedla, že vo štvrtom štvrťroku ekonomika vzrástla o 3,1 percenta a za celý rok vykázala rast o 1,8 percenta.

Motorom rastu bol podľa Vernera lepší výkon priemyslu a tiež silný poľnohospodársky sektor. Podľa údajov štatistického úradu priemyselná výroba vlani po štyroch rokoch poklesu vzrástla o 2,4 percenta.

Ukrajinská ekonomika sa spamätáva z hlbokej recesie, ktorá trvala dva roky. Medzinárodný menový fond (MMF) krajine v roku 2014 schválil dvojročný program hospodárskej pomoci v objeme 17,5 miliardy dolárov. Celkovo by od medzinárodných veriteľov, ku ktorým patrí aj Európska únia, mala Ukrajina získať 40 miliárd dolárov.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Ukrajina