Piëch: Členovia dozornej rady VW mali informácie o manipuláciách

Bývalý predseda dozornej rady nemeckej automobilky Volkswagen Ferdinand Piëch tvrdí, že niektorí členovia rady mali informácie o manipuláciách s testami emisií v Spojených štátoch už v marci 2015, teda zhruba pol roka pred tým, než manipuláciu odhalili americké úrady. Informuje o tom nemecký denník Bild.

09.02.2017 09:22
Ferdinand Piëch Foto: ,
Volkswagen
debata

Podľa Piëcha medzi týchto členov dozornej rady patrí okrem iného premiér spolkovej krajiny Dolné Sasko Stephan Weil či šéf závodnej rady VW Bernd Osterloh. Dozorná rada však Piëchove tvrdenie odmieta, píše agentúra DPA.

Piëch podľa rady prišiel s podobnými tvrdeniami už vlani na jar. Tieto tvrdenia vraj boli v rámci nezávislého vnútorného vyšetrovania dôkladne preskúmané, a neboli nájdené akékoľvek dôkazy podporujúce ich pravdivosť. „Celkovo boli (tieto tvrdenia) klasifikované ako nedôveryhodné,“ uviedla dozorná rada. Dodala, že starostlivo zváži, aké opatrenia by proti Piëchovi kvôli jeho tvrdeniam mohla urobiť.

Sedemdesiatdeväťroč­ný Piëch je spoluvlastníkom holdingovej spoločnosti Porsche SE, ktorá je väčšinovým akcionárom Volkswagenu. Z čela dozornej rady VW odišiel v apríli 2015 po prehratom mocenskom boji s vtedajším generálnym riaditeľom Martinom Winterkornom. Toho v tej dobe podporila najmä spolková krajina Dolné Sasko, ktorá je so zhruba pätinovým podielom druhým najväčším akcionárom Volkswagenu.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) v septembri 2015 Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen následne priznal, že tento softvér po celom svete inštaloval do zhruba 11 miliónov naftových áut. Škandál sa týka aj približne 1,2 milióna vozidiel Škoda Auto.

Winterkorn v dôsledku emisnej aféry odstúpil z funkcie. Nemeckí prokurátori koncom tohtoročného januára rozšírili vyšetrovanie emisného škandálu Volkswagenu aj na Winterkorna, ktorého podozrievajú, že o manipuláciách s emisiami vedel skôr, než doteraz tvrdil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emsie