Trump ohlásil 'fenomenálny daňový plán', posilnil dolár aj akcie

Dolár vo štvrtok na devízových trhoch vo svete posilňuje. Optimizmus čerpá z nádejí, že americký prezident Donald Trump predstaví nové opatrenia na podporu ekonomiky Spojených štátov. Akcie vyleteli na rekordné úrovne.

09.02.2017 19:27 , aktualizované: 10.02.2017 06:57
debata (64)

Euro okolo 18:15 SEČ vykazovalo voči doláru pokles o 0,4 percenta na 1,0655 USD. Trump uviedol, že počas nasledujúcich týždňov predstaví podľa neho „fenomenálny daňový plán“.

Trump počas volebnej kampane sľuboval reformu komplikovaného daňového systému a zníženie daní firmám. „Počas dvoch až troch týždňov oznámime niečo, čo bude z hľadiska daní fenomenálne,“ uviedol prezident počas štvrtkového stretnutia s predstaviteľmi leteckého priemyslu. Neposkytol však žiadne podrobnosti.

„Mohlo by to viesť k niekoľkodňovému oživeniu dolára, pretože trhy jednoducho dúfajú v nejaké dobré správy,“ povedala k štvrtkovému Trumpovmu vyhláseniu analytička Kathy Lienová zo spoločnosti BK Asset Management. Trump počas volebnej kampane sľuboval reformu komplikovaného daňového systému a zníženie daní firmám.

Dolár za mesiac a pol od novembrovom zvolenia Trumpa za prezidenta posilnil ku košu hlavných svetových mien o viac ako päť percent. Začiatkom roku ale začal klesať, pretože Trump sa sústredil viac na migráciu a zahraničný obchod než na rozpočtové opatrenia na podporu ekonomiky USA.

Jednotnú európsku menu teraz tlačia nadol politické riziká, hlavne neistota pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami vo Francúzsku. Euro je tak na ceste k najvýraznejšiemu týždennému poklesu za takmer dva mesiace.

Akcie letia hore

Americké akcie vo štvrtok posilnili a ich hlavné indexy sa vyšplhali na nové rekordné maximá. Za rastom akciového trhu boli nádeje na znižovanie daní v Spojených štátoch. Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že počas najbližších týždňov predstaví „fenomenálny“ daňový plán.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, si pripísal 0,59 percenta a obchodovanie uzavrel na 20 172,40 bodu. Širší index S&P 500 stúpol o 0,58 percenta na 2307,87 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite sa zvýšil o 0,58 percenta na 5715,18 bodu.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #dolár #Donald Trump