Fitch potvrdila rating Slovenska A +, výhľad je stabilný

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A + so stabilným výhľadom.

11.02.2017 09:30
debata (6)

Rating podľa agentúry odráža okrem iného solídny stav bankového sektora, členstvo krajiny v eurozóne a jej schopnosť prilákať zahraničné investície.

Fitch predpokladá, že hrubý domáci produkt Slovenska sa v tomto roku zvýši o 3,3 percenta, teda rovnakým tempom ako v minulom roku. Budúci rok agentúra očakáva zrýchlenie hospodárskeho rastu na 3,5 percenta.

Investície na Slovensku by podľa agentúry Fitch mali ťažiť z oživenia prílivu peňazí z fondov Európskej únie aj z pokračujúcich zahraničných investícií do automobilového priemyslu. Spotrebu domácností by potom mala podporovať klesajúca nezamestnanosť.

Fitch predpokladá, že rozpočtový deficit vlády sa tento rok zníži na 1,8 percenta HDP z vlaňajších 2,2 percenta HDP. V budúcom roku počíta s ďalším poklesom deficitu, a to na jedno percento HDP.

V dlhodobom horizonte by podľa Fitch Ratings mal klesnúť aj verejný dlh, ktorý by v roku 2026 mal predstavovať 44 % hrubého domáceho produktu. Pozitívne hodnotí aj slovenský bankový sektor, ktorý považuje za stabilný, keď podiel problémových úverov medziročne klesol z 4,8 % v roku 2015 na vlaňajších 4,3 %.

Na druhej strane za najväčšie slabiny slovenského hospodárstva ratingová agentúra označila slabú infraštruktúru na strednom a východnom Slovensku. Upozornila aj na pretrvávajúcu nezamestnanosť medzi marginalizovanými skupinami.

Úverový rating je dôležitým vodidlom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek. Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo inému subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Slovensko