Šéfka MMF: Trump prospeje USA, obmedzí medzinárodné trhy

Prevzatie úradu prezidenta USA Donaldom Trumpom je podľa šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christiny Lagardeovej z krátkodobého hľadiska pre americkú ekonomiku pravdepodobne dobré, hoci rastúce úrokové sadzby a posilňovanie dolára budú problémom pre globálny obchod.

12.02.2017 13:55
debata (29)

Šéfka MMF to povedala v nedeľu v Dubaji. Lagardeová konštatovala, že Trumpove plány na dodatočné investície do infraštruktúry USA a pravdepodobné daňové reformy zvýšia ekonomické bohatstvo Ameriky. 

Šéfka MMF však zároveň pripustila, že Trumpova politika pravdepodobne obmedzí medzinárodné trhy. „Ide o obmedzenie, ktoré bude pre globálne hospodárstvo náročné, a na ktoré sa ekonomiky musia pripraviť,“ uviedla Lagardeová.

Na otázku, ako je možné, že si svet nevšimol vzostup Trumpa, ako aj to, že Veľká Británia odhlasuje odchod z Európskej únie, Lagardeová uviedla, že išlo o plazivý posun k antiglobalis­tickému a protekcionárskemu mysleniu.

„Hovorili sme, že globalizácia je skvelá, medzinárodný obchod je skvelý – a naozaj je. Ale nepozerali sme sa na tých, ktorí boli veľmi negatívne ovplyvnení“, konštatovala.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #USA #Donald Trump