V USA Volkswagen zaplatí ďalšiu viac než miliardu eur

Federálny sudca v USA v utorok predbežne schválil podmienky ďalšieho urovnania v emisnom škandále automobilky Volkswagen.

15.02.2017 12:31
debata

Najnovšia dohoda zahŕňa zhruba 78 tis. vozidiel značiek Volkswagen, Audi a Porsche s trojlitrovými naftovými motormi. Volkswagen sa v jej rámci zaviazal vynaložiť na spätné odkupy a opravy minimálne 1,2 mld. USD. Majitelia dotknutých áut majú tiež nárok na kompenzácie rádovo v tisíckach dolárov, uviedla agentúra AP. Na podmienkach urovnania sa predtým dohodli právni zástupcova Volkswagenu a majiteľov vozidiel.

Skupina Volkswagen už skôr súhlasila, že na spätné odkupy a opravy zhruba 475 tis. vozidiel značiek Audi a Volkswagen s dvojlitrovými naftovými motormi vynaloží až 10 mld. eur a ich majiteľom vyplatí odškodnenie vo výške 5 100 až 10 tis. USD. V tejto skupine bola zahrnutá veľká väčšina áut, ktorých sa v USA týka škandál s falšovaním výsledkov emisných testov.  

Nemecký koncern Volkswagen v septembri 2015 priznal, že do svojich vozidiel inštaloval softvér umožňujúci zatajiť skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Neskôr automobilka oznámila, že technológiou maskujúcou skutočné množstvá emisií môže byť vo svete vybavených až 11 mil. áut.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #emisie