Poľsko a Slovensko získali dotáciu od EÚ na prepojenie plynovodov

Prevádzkovatelia plynovodov z Poľska a Slovenska Gaz System a Eustream získali od Európskej únie dotáciu 108 miliónov eur na výstavbu prepojenia svojich plynovodných sietí. Uviedol to poľský štátny prevádzkovateľ Gaz System.

18.02.2017 08:30
debata (8)

Prepojenie otvorí slovenský trh dodávkam plynu z poľského terminálu na skvapalnený zemný plyn, ktorý uviedli do prevádzky vlani pri meste Świnoujście. Plynovod bude dlhý 164 kilometrov, z toho 58 kilometrov bude v Poľsku.

Poľsko kupuje väčšinu plynu, ktorý spotrebuje, z Ruska. Svoju závislosť na ruských dodávkach však v posledných rokoch obmedzilo a plánuje ďalšie obmedzenia, napísala agentúra Reuters.

Poľsko-slovenský projekt má byť súčasťou prepojenia plynových sietí v rámci strednej, východnej a juhovýchodnej Európy. Stavebné práce na prepojení sa majú podľa skorších informácií skončiť v roku 2020. Vlády oboch krajín projekt schválili v roku 2013, podľa pôvodného plánu mal byť hotový už tento rok. Prepojenie plynovodov medzi Poľskom a Slovenskom má mať ročnú kapacitu päť miliárd kubických metrov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Slovensko #plyn