Spotrebiteľská nálada sa v januári zhoršila

Nálada spotrebiteľov na Slovensku sa v januári mierne zhoršila. Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý na základe prieskumu zhotovuje Štatistický úrad SR, totiž oproti decembru klesol o 2,2 bodu na záporných 7,2 bodu.

20.02.2017 11:04
debata (2)

Podľa štatistikov pritom zhoršenie spotrebiteľských nálad podporili všetky zložky indikátora. Najviac sa zhoršila očakávaná hospodárska situácia na Slovensku, menej perspektívy úspor a odhadovaný vývoj finančnej situácie domácnosti a najmenej predpokladaný vývoj nezamestnanosti.

Hoci aktuálny výsledok stále prevyšoval dlhodobý priemer, indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol aj proti stavu pred štvrťrokom a to o 2,5 bodu. V porovnaní so stavom pred troma mesiacmi sa pritom zhoršili rovnako všetky jeho zložky. Negatívne vyznieva aj medziročné porovnanie, kde hodnota indexu klesla o 1,9 bodu. V tomto prípade bol priaznivý vývoj pri perspektívach úspor eliminovaný nepriaznivým vývojom očakávanej nezamestnanosti a hospodárskej situácie v štáte.

V porovnaní s decembrom sa nezvýšil ani žiaden z čiastkových indikátorov. Najvýraznejšie sa zhoršilo očakávanie týkajúce sa vývoja spotrebiteľských cien. Zhoršenie však štatistici evidovali až v deviatich z dvanástich indikátorov. Takmer bez zmeny zostalo len hodnotenie očakávanej nezamestnanosti, podmienok sporenia a bilancie príjmov a výdavkov domácnosti. Vnímanie očakávanej inflácie sa pritom najvýraznejšie v očiach spotrebiteľov zhoršilo aj na medzištvrťročnej a medziročnej báze.

Podľa údajov Európskej komisie v rebríčku 27 štátov usporiadaných podľa klesajúceho indexu spotrebiteľskej dôvery sa v januári 2017 Slovensko po sezónnom očistení s hodnotou indexu spotrebiteľskej dôvery mínus 6,7 bodu umiestnilo na 15. priečke. V porovnaní s priemerom Európskej únie, ktorý bol na úrovni záporných 4,3 bodu, tak malo Slovensko o 2,4 bodu nepriaznivejšiu spotrebiteľskú atmosféru.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #spotrebiteľská nálada