Harmonizovaná inflácia zrýchlila tempo na 0,9 %

Rast spotrebiteľských cien sa zrýchľuje. Po tom, čo sa v decembri po troch rokoch vrátili ceny k rastu, v januári medziročná harmonizovaná inflácia zvýšila dynamiku o 0,7 percentuálneho bodu na 0,9 %.

22.02.2017 10:23
debata

Priemerná ročná miera inflácie podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) tak v januári dosiahla hodnotu mínus 0,4 %. Rast cien v januári zrýchlil aj na medzimesačnej báze na 0,3 %, kým v decembri oproti novembru ceny stúpli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Na medziročnej báze najvýraznejšie rástli v januári ceny zdravotníctva o 4,8 % a dopravy o 4,7 %. Vyššie ako vlani však boli aj ceny alkoholických nápojov a tabaku a hotelov, kaviarní a reštaurácií zhodne o 2 %, vzdelávania o 1,8 %, potravín a nealkoholických nápojov a rekreácie a kultúry rovnako o 1,4 %, rozličných tovarov a služieb o 1,1 % a pošty a telekomunikácie medziročne zdraželi o 0,4 %. Naopak, oproti vlaňajšiemu januáru klesli ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 2,5 %, odevov a obuvi o 0,7 % a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,3 %.

V medzimesačnom porovnaní najrýchlejšie v januári oproti decembru rástli rovnako ceny v zdravotníctve o 2,4 %. Vyššie ako v poslednom mesiaci vlaňajška boli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov o 1,9 %, dopravy o 1,5 %, alkoholických nápojov a tabaku o 1,3 %. Zdražela tiež rekreácia a kultúra a hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,5 %, rozličné tovary a služby o 0,4 % a nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 0,3 %. Naopak, zlacneli odevy a obuv o 2,4 % a bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 1,9 %. Bez zmeny oproti decembru zostali ceny pôšt a telekomunikácií a vzdelávania.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia