Agentúra PPA má k dispozícii 800 miliónov ročne pre farmárov

V minulom roku sa o priame podpory z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) uchádzalo 18 980 žiadateľov.

23.02.2017 15:03
debata

Záujemcovia požadovali finančné príspevky napríklad na schémy týkajúce sa poľnohospodárskych plôch či chovaných poľnohospodárskych zvierat. Ku koncu minulého roka vyplatila PPA 68,5 % platieb a v súčasnosti vyplatila 86,73 % platieb, čo predstavuje spolu 390 miliónov eur. Informovala o tom PPA.

PPA, ktorá ročne disponuje približne 800 miliónmi eur, poskytuje poľnohospodárom finančné prostriedky okrem priamych platieb aj formou projektových podpôr, podpory organizácie trhu a štátnej pomoci.

V rámci Programu rozvoja vidieka (PRV) bolo do konca minulého roka vyhlásených dvadsať výziev, na ktoré sa zaregistrovalo 5 357 projektov, pričom žiadatelia spolu chceli 1,48 miliardy eur. Ako ďalej PPA priblížila, ku koncu minulého roka nadobudlo účinnosť viac ako tisíc zmlúv v hodnote viac ako 521 miliónov eur. „Celkovo spolu z opatreniami PRV na roky 2007 až 2013, ktorých financovanie pokračuje z PRV 2014 až 2020, je kontrahovaných 47,5 % prostriedkov z verejných zdrojov,“ povedal generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

V rámci opatrení organizácie trhu a štátnej pomoci agentúra v minulom roku vyplatila spolu 17,45 milióna eur, z toho 5,9 milióna eur predstavovala štátna pomoc.

PPA zároveň v rámci plánu stransparentnenia a kontroly oprávnených výdavkov pripravila na webovej stránke systém, ktorý má žiadateľom aj príjemcom podpôr zjednodušiť prístup k informáciám. „Chceme, aby mala verejnosť informácie o fungovaní PPA a zároveň tak mohla prebiehať aj verejná kontrola nakladania s európskymi i štátnymi financiami. Naším cieľom je, aby sa PPA, ktorá vo svojej podstate funguje ako banka, plne elektronizovala a všetky procesy tak boli efektívne a zároveň kontrolovateľné,“ povedal Kožuch. Podotkol, že agentúra tak poskytuje na svojom webovom sídle informácie nad rámec zákona.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Poľnohospodárska platobná agentúra