Dvojakú kvalitu potravín skúmajú už aj Česi a Maďari

Maďarská vláda oznámila, že dala preveriť podozrenie na dvojaké štandardy pri kvalite sto druhov potravín, ktoré v Maďarsku predávajú zahraničné obchodné reťazce. Veľké porovnanie potravín, ktoré vyrábajú nadnárodné spoločnosti, pripravuje aj Česká republika. Podobne ako Maďari chcú Česi získať dôkazy o tom, aká je skutočná kvalita a zloženie potravín predávaných v starých a nových členských krajinách.

24.02.2017 20:00
viktor orbán, orbán, maďarsko, Foto: ,
Po slovenskej vláde ani maďarská vláda Viktora Orbána nechce tolerovať, že rovnaké tovary na domácich pultoch sú horšie ako tie, čo sa predávajú v Rakúsku.
debata (89)

Problém dvojakej kvality vyplývajúci z rozdielneho zloženia potravín sa chystajú na budúci týždeň posúdiť premiéri V4 na mimoriadnom summite, zvolanie ktorého inicioval predseda slovenskej vlády Robert Fico.

Žiadajú, aby na stretnutie prišiel aj predstaviteľ Európskej komisie. Cieľom je dosiahnuť, aby Brusel urýchlene prijal legislatívu, ktorá zabráni vyrábať pod tou istou značkou potraviny s rozdielnym zložením.

Téma dvojakej kvality potraviny rezonuje v susednom Maďarsku. „Nemôžeme tolerovať, že tovary predávané v Maďarsku sú horšie ako v Rakúsku,“ povedal vo štvrtok János Lázár, minister riadiaci úrad vlády. Ako informoval maďarský portál Index.hu, maďarská vláda nariadila ministrovi pôdohospodárstva Sándorovi Fazekasovi vypracovať správu o stave bezpečnosti potravín predávaných v Maďarsku.

Lázár podľa portálu Index.hu povedal, že do maďarských obchodov ide tovar horšej kvality ako do rakúskych. „Kvalita a množstvo potravín, kvalita a množstvo použitých prísad sa odlišujú,“ vyhlásil a konkrétne spomenul Coca-Colu, Nesquik, Rio Mare, Nutellu a Knorr ako producentov výrobkov, ktorých kvalita je horšia v Maďarsku než v Rakúsku.

Jedna značka, dve kvality

Minister pôdohospodárstva Sándor Fazekas sa kvôli tomu už v roku 2015 obrátil na Brusel, ale príslušný eurokomisár mu podľa Lázára v súvislosti s touto záležitosťou oznámil, že právnou cestou nemožno konať proti týmto spoločnostiam.

„Postoj Bruselu je taký, že ten, kto je chudobnejší, má dostať horší tovar. To naša vláda odmieta,“ povedal Lázár. „Chudobnejší má jesť odpad? Taký prístup je neprijateľný. Maďarského spotrebiteľa nemožno diskriminovať len preto, že je chudobnejší. Prečo by nemal mať právo konzumovať rovnakú Nutellu ako Nemci?“ dodal.

Aj české médiá informujú o rozdielnej kvalite potravín predávaných v Česku a Nemecku. MF Dnes, ktorá už roky robí porovnávacie spotrebiteľské testy, informovala začiatkom februára o tom, že v Česku sa predáva napríklad rozpustná káva Jacobs Krönung, ktorá obsahuje o tretinu menej kofeínu než káva s rovnakým logom a názvom kúpená v Nemecku. Takisto margarín Rama obsahuje v nemeckej verzii o desať percent viac tuku než česká Rama a pritom je nemecký margarín lacnejší. Tieto testy robila MF Dnes ešte v roku 2015.

České potravinové úrady teraz pripravujú porovnávací test potravín zakúpených v Česku, na Slovensku alebo v Maďarsku s potravinami kúpenými v Rakúsku a Nemecku. Potrebujeme prieskum, aby sme mohli deklarovať, že tento problém tu skutočne je," povedal český minister poľnohospodárstva Marian Jurečka.

Skôr než kúpite, čítajte a nielen etikety

Iniciatívu predsedu vlády Roberta Fica riešiť problematiku dvojakej kvality na mimoriadnom summite krajín V4 uvítala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Laboratórne testy v certifikovaných laboratóriách preukázali, že na Slovensko sa dovážajú niektoré potraviny nadnárodných potravinárskych firiem druhej, horšej kategórie. Nadnárodní výrobcovia vytvárajú na jednotnom európskom trhu rozdielne triedy spotrebiteľov.

Európska legislatíva by podľa SPPK mala prísť s riešením, ktoré zamedzí tomu, aby v rôznych krajinách predávali potraviny síce s rovnakým obalom, ale s rozdielnou kvalitou. Samospráva apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby sa pri kúpe pozornejšie zaoberali pôvodom potravín, ktoré vkladajú do svojho košíka.

Zárukou kvality, bezpečnosti a čerstvosti sú domáce potraviny, ktoré sú pod stálou kontrolou a bez škandálov. Na rozdiel od niektorých zahraničných potravín, ktoré sa na Slovensko dovážajú v zhoršenej kvalite, domáce neznečisťujú životné prostredie uhlíkovou stopou, pretože necestujú tisícky kilometrov za spotrebiteľom.

Druhá samosprávna organizácia Potravinárska komora Slovenska, ktorej členmi sú aj nadnárodné potravinárske spoločnosti, má k nedávno zverejnenému porovnávaciemu testu štátneho potravinového dozoru kritické pripomienky. Výber 22 potravín nebol podľa nej dostatočne reprezentatívny na prijatie jednoznačného hodnotenia.

Nazdáva sa, že rozdielnu kvalitu a cenu potravín treba posudzovať individuálne. V jednotlivých prípadoch môže byť dôvodom rozdielov odlišné technologické vybavenie konkrétneho výrobcu, spotrebiteľské preferencie, dvojnásobná sadzba DPH na Slovensku alebo vyššia cenová citlivosť slovenského spotrebiteľa.

Nesprávna interpretácia výsledkov porovnania môže podľa PKS u spotrebiteľa vyvolať dojem, že tovar v rakúskych obchodoch je kvalitnejší a paradoxne prispieť k nákupnej turistike. PKS preto slovenských spotrebiteľov ubezpečuje, že v obchodoch na Slovensku je dostatok kvalitných potravín porovnateľných s trhmi pôvodných členských štátov EÚ.

PKS zastáva názor, že cesta k zlepšeniu postavenia domácich producentov nevedie cez paušálne znevažovanie potravín nadnárodných výrobcov predávaných na slovenskom trhu, ale prostredníctvom vybudovania silného a konkurencieschop­ného potravinárskeho priemyslu a ekonomického posilnenia spotrebiteľa.

V prípade porovnania, ktoré urobilo ministerstvo pôdohospodárstva, ide o výrobcov, ktorí sú na Slovensku významnými zamestnávateľmi a tvoria dôležitú súčasť slovenského potravinárskeho priemyslu. Vyrábajú kvalitné potraviny, ktoré vo vysokom štandarde realizujú na trhoch EÚ a prispievajú k dobrému menu slovenského potravinárstva, pripomína PKS.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Maďarsko #Robert Fico #Viktor Orbán