EPH ovládol Křetínský, investori z J&T odchádzajú

Podnikateľ Daniel Křetínský sa stal väčšinovým vlastníkom Energetického a priemyselného holdingu (EPH). Firmu opúšťa podnikateľ Patrik Tkáč a investori spojení so skupinou J&T.

24.02.2017 21:15
debata (38)

Křetínský má v rukách 94 percent akcií holdingu a zvyšok členovia vedenia EPH. Uviedol to hovorca holdingu Daniel Častvaj. Už skôr EPH oznámil, že Tkáč môže za svoje akcie získať v prepočte až 74 miliárd českých korún (2,75 miliardy eur). Firma v piatok oznámila, že fond austrálskej banky Macquarie získal podiel 31 percent v EP Infrastructure (EPIF), kľúčovej dcérskej firme holdingu.

EPH je energetická skupina, ktorá združuje desiatky spoločností v Česku, na Slovensku aj v ďalších štátoch. V roku 2015 predstavovali konsolidované tržby EPH 4,57 miliardy eur. Plány na zmenu vlastníckej štruktúry zverejnil holding vlani v októbri. Transakcia sa uskutoční v dvoch krokoch, v záverečnom vysporiadaní medzi Křetínským a Tkáčom spoločnosť Milees Limited, ktorú Tkáč ovláda, predá všetky svoje akcie v holdingu. Získa za to 1,75 až 2,75 miliardy eur. Výsledná suma bude odrážať rast hodnoty EPH v najbližších rokoch.

Doteraz vlastnili Křetínský a Tkáč zhodne každý 37 percent akcií holdingu a zvyšný podiel investori spojení s J&T.

EPH v piatok tiež dokončil predaj podielu 31 percent v dcérskej firme EPIF investorom zastúpeným spoločnosťou Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Holdingu zostane zvyšných 69 percent aj manažérska kontrola v EPIF. Cena transakcie nebola zverejnená.

Holding už skôr oznámil, že práve po vstupe fondu Macquarie do EPIF sa má majoritným vlastníkom EPH stáť Křetínský. Podľa analytikov je možné, že peniaze z predaja podielu v EPIF budú základom prostriedkov, ktoré Křetínský zaplatí za Tkáčov podiel v EPH.

EPH vznikol v roku 2009 ako spoločný podnik skupiny PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera, J&T a Křetínského. Zameral sa na podnikanie v energetike a priemysle. Dnes zahŕňa zhruba päť desiatok firiem po celej Európe, pôsobiacich v oblasti ťažby uhlia, výroby elektriny či dodávok tepla. Firmy, ktoré sú súčasťou EPH, zamestnávajú takmer 25 000 ľudí.

V Česku holding kontroluje napríklad Elektrárne Opatovice, výrobcu elektriny a tepla Plzeňskú energetiku a United Energy, producenta tepla Pražskú teplárenskú či prevádzkovateľa zásobníka plynu SPP Storage. Na Slovensku má podiel a manažérsku kontrolu v spoločnosti Eustream, ktorá zabezpečuje tranzit plynu čí v Stredoslovenskej energetike.

EPIF, do ktorého dnes vstúpil fond skupiny Macquarie, združuje firmy EPH zaoberajúce sa prepravou, distribúciou a skladovaním zemného plynu, distribúciou elektriny a produkciou tepla a elektriny. Skupina Macquarie je celosvetový poskytovateľ bankových, finančných a poradenských služieb a správy investičných fondov. MIRA je časti Macquarie, ktorá spravuje aktíva.

Křetínský je okrem EPH tiež majiteľom priemyselného zoskupenia EP Industries, odštiepeného z EPH. Spolu s Tkáčom vlastní vydavateľstvo Czech News Center, pod ktoré spadajú napríklad denníky Blesk, Aha, Sport a E15 alebo časopisy Reflex a Svet motorov.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #EPH #Daniel Křetínský #Patrik Tkáč