Šéf PSA sľúbil, že britskú automobilku Vauxhall nepotopia

Šéf francúzskej automobilky PSA Group Carlos Tavares v piatok uistil Londýn, že prípadné prevzatie európskej divízie americkej skupiny General Motors (GM) nebude znamenať ohrozenie britských tovární značky Vauxhall a zamestnanosti v nich.

25.02.2017 09:35
debata

PSA výrobu nemieni utlmovať, ale naopak rozširovať, povedal britský minister pre podnikanie a energetiku Greg Clark po stretnutí s Tavaresom. Šéf PSA predtým telefonicky hovoril aj s britskou premiérkou Theresa Mayovou.

„Hovorili sme o tom, že prístupom PSA je zvyšovať podiel na trhu a produkciu, nie uzatvárať továrne. Boli sme uistení, že záväzky voči týmto (dvom britským) továrňam budú dodržané,“ citovala Clarka agentúra Reuters.

V súvislosti s plánom PSA na prevzatie značiek Opel a Vauxhall sa v Nemecku a najmä v Británii objavili obavy z uzatvárania tovární a rušenie pracovných miest. Podľa niektorých analytikov bude musieť PSA v prípade prevzatia prikročiť k rozsiahlemu rušeniu pracovných miest, aby obnovila ziskovosť aktivít, ktoré teraz patria do európskej divízie GM.

Tavares sa zišiel aj so zástupcami britského odborového zväzu Unite. „Hovoril o tom, že tu nie je preto, aby uzatváral továrne, že to nie je v jeho prirodzenosti,“ povedal po stretnutí odborový predák Len McCluskey. Podľa neho ale naďalej zostávajú problémy, o ktorých je nutné diskutovať, najmä otázka firemných penzií. PSA tento týždeň uviedla, že v prípade prevzatia bude rešpektovať doterajšie dohody s odbormi.

Tavares na začiatku týždňa uistil o dodržaní záväzkov Oplu voči nemeckým zamestnancom nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. O dopadoch možného prevzatia rokoval so zástupcami závodnej rady Opelu a vplyvného nemeckého odborového zväzu IG Metall.

GM v Európe zamestnáva okolo 38 000 ľudí, z toho zhruba polovicu v Nemecku. V Británii má GM asi 4500 zamestnancov, továrne prevádzkuje tiež v Rakúsku, Maďarsku, Poľsku a Španielsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #PSA #Vauxhall