Rast cien akcií za Trumpa pomáha aj 'veštcovi z Omahy' Buffettovi

Čistý zisk investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway miliardára Warrena Buffetta v štvrtom štvrťroku vzrástol medziročne o 15 percent na 6,29 miliardy dolárov.

25.02.2017 17:40
debata (3)

Firma to uviedla v sobotňajšej správe. O celé zlepšenie sa zaslúžil „papierový“ zisk založený na všeobecnom raste hodnoty akcií a finančných derivátov od novembrového zvolenia Donalda Trumpa americkým prezidentom, uviedla agentúra AP.

Zisky z investícií a derivátov Berkshire vzrástli za štvrťrok na 1,9 miliardy US z 805 miliónov USD o rok skôr. Buffett minulý mesiac povedal, že od Trumpovho zvolenia kúpil na trhu akcie za zhruba 12 miliárd dolárov. Zisk prevádzkových aktivít Berkshire, ako sú poisťovne alebo železnice, však klesol o šesť percent na 4,38 miliardy USD.

Za celý minulý rok zostal čistý zisk Berkshire Hathaway stabilný na 24,1 miliardy USD. Prevádzkový zisk sa zvýšil o jedno percento na 17,6 miliardy USD.

Skupina Berkshire Hathaway ovláda viac ako 80 dcérskych firiem, ktoré podnikajú v rôznych odvetviach. Vlastní aj významné podiely v mnohých známych spoločnostiach, ako je napríklad najväčší svetový výrobca nealkoholických nápojov Coca-Cola, a vlani začala masívne investovať do technologického gigantu Apple.

V poslednom štvrťroku minulého roka Berkshire svoj podiel v Appli zvýšila na takmer štvornásobok. V sobotu oznámila, že jej minuloročné investície do Applu jej vyniesli zatiaľ vyše 1,6 miliardy USD. Berkshire vlani kúpila spolu 61,2 milióna akcií Applu za 6,75 miliardy USD a v piatok mali tieto akcie úhrnnú hodnotu vyše 8,3 miliardy USD.

Osemdesiatšesťročný Buffett riadi spoločnosť Berkshire so sídlom v Omahe v štáte Nebraska od roku 1965 a vďaka svojim úspešným investíciám si vyslúžil prezývku „veštec z Omahy“. Tradične sa zaraďuje k najbohatším ľuďom sveta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Warren Buffett